"Noć boema" u petak u Katoličkoj porti

"Noć boema" održaće se u petak, 1. novembra u Katoličkoj porti.
Ovaj događaj je zamišljen kao kulturno-turistička manifestacija sa ciljem da podseti na spomenike kao čuvare naše tradicije, kojih ima mnogo u širem centru grada, kao i na ljude čiji su to spomenici i čija dela su u temeljima naše kulture.
 
Umetnički performans će se odvijati u Katoličkoj porti, gde će na pozorišnoj bini, za kafanskim stolom, na kratko oživeti Jovan Jovanović Zmaj, Đura Jakšić i Mika Antić. Uz tamburaše, kroz dijaloge i monologe, pripovedaće se priče iz njihovog vremena kako bi se građani upoznali sa njima, ali i podsetili, na poučan i zabavan način, na važne ličnosti iz istorije srpske umetnosti, književnosti i kulture.
 
U periodu od 18 do 22 časa, zaredom će se izvoditi desetominutni pozorišni performansi na bini prema sledećem rasporedu, dok će između performansa svirati tamburaši.
 
Satnica:
 
1. performans "Kafana 'Lipa'": u 18h, 19:30h i 21h
 
O performansu: Miroslav Antić je smešten u kontekst po kojem je ostao upamćen među svojim sugrađanima. Kao veliki boem, mnogo vremena je provodio u kafani uz svoje muzičare. Za kafanskim stolom, dok tiho svira tamburica u pozadini, kroz dijalog sa svojim prijateljem, on će evocirati uspomene, osvetljavati različite aspekte svog života i dati gledaocima šansu da se naslade njegovim mudrim pogledima na život i svet. Prizor je smešten u kafanu "Lipa" koja od 19. veka stoji na istoj adresi u Miletićevoj ulici.
 
2. performans "Kafana 'Poslednji groš'": u 18:30h, 20h i 21:30h
 
O performansu: Još jedan veliki boem i umetnik, Đura Jakšić, smešten je u ambijent kafane "Poslednji groš" koja se nalazila u Požarevcu, čijem imenu je kumovao kada je iz svog džepa izvukao zadnju paru i uzviknuo "Poslednji groš!". Upravo u toj kafani, odigrala se i jedna čuvena anegdota iz njegovog života, koja na pravi način oslikava prirodu ovog velikog pesnika i slikara.
 
3. performans "Kafana 'Kod slavine'": u 19h, 20:30h i 22h
 
O performansu: Život i pesnički opus našeg slavnog romantičara, Jovana Jovanovića Zmaja, predstavljen je u formi dijaloga sa njegovom braćom, Kornelijem, Dimitrijem i Georgijem. Razgovor ova četiri zmaja se odvija u kafani "Kod slavine" koja se nalazila u centru Novog Sada i koja je ostala upamćena po tome što je Zmaj iznad nje otvorio svoju prvu lekarsku ordinaciju.
 
Scenario: Nina Karanović
 
Glumci: Amar Ćorović, Vladimir Nićiforović, Petar Đurđević, Vukašin Jovanović, Dragan Petrović, Aleksandar Kecman, Ana Pavlović, Nikola Simić, Janko Maglovski, Milan Milošević i Mirko Marković
 
Manifestaciju realizuje udruženje Zeleni front.
  • /

    30.10.2019 18:30
    /
    pa onda moze i katolicka crkva sutra na bini takodje nesto da pravi.
    njihova crkva, trg sa njihovim imenom

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič