Predavanje "Sećanje sačuvano od zaborava" u četvrtak u Muzeju Vojvodine

Predavanje "Sećanje sačuvano od zaborava" održaće se u četvrtak, 14. novembra u Muzeju Vojvodine, u Dunavskoj 35.
Predavanje "Sećanje sačuvano od zaborava" u četvrtak u Muzeju Vojvodine
Foto: 021.rs
Predavanje je deo ciklusa "Reč ima istorija...", a organizuje ga Srpsko-nemački ogranak Vandrovka UNNJS-a.
 
Biće reči o nastavi nemačkog jezika u OŠ "Branko Radičević", sa posebnim osvrtom na značaj nastave stranog jezika uopšte.
 
Predavač je prof. emeritus Radmila Marinković-Nedučin.
 
Reč predavača:
 
"Učenje nemačkog jezika je u mojoj porodici predstavljalo više od savladavanja jednog stranog jezika – nit koja je povezala niz vrednosti koje treba sačuvati od zaborava. Multikulturalne sredine Vojvodine su dale tome posebno obeležje - jezici kao bogatstvo međusobnog razumevanja, upoznavanja i vrednovanja različitosti u kulturama i usvajanja univerzalnih vrednosti. Kać, malo multietničko selo nadomak Novog Sada u harmoničnom životu porodica različitih nacionalnosti u svojoj istoriji, predstavljalo je početnu tačku tog puta, a novosadska familija Kless, sa malim pansionom za učenike u ulici Laze Telečkog, doprinela je doživljavanju višejezičnosti kao osnove trajnog prijateljstva. Učenje nemačkog jezika kao dela sopstvenog odrastanja od najranijeg detinjstva, posebno je obeležila nastavnica Nada Pavlović u osnovnoj školi "Branko Radičević", sa inventivnim pristupom nastavi jezika, ne samo u vremenima šezdesetih. Priprema priredbi na nemačkom jeziku koje su izvodili učenici osnovne škole, izuzetnih kulturnih događaja u Narodnom pozorištu u Novom Sadu, predstavljala je posebnu motivaciju tokom čitave školske godine za sve učesnike, uz shvatanje značaja literature, poezije i pevanja u razvoju sposobnosti izražavanja i upoznavanju autentične kulture. Posvećenost i energiju profesorke Nade Pavlović, koje prevazilaze klasičnu nastavu stranog jezika, treba sačuvati kao trajnu vrednost."
 
Predavanje će početi u 18 časova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič

Novosađani baš vole "One Stvari"

Popularni glumac i humorista Dragoljub Mićko Ljubičić ponovo dolazi u Novi Sad, gde će 31. marta, u velikoj sali SNP-a izvesti svoj veoma uspešni sex-kabare "One Stvari".