O knjizi "Feniks - ptica večnosti: Laktantije - Klaudije Klaudijan" 3. decembra u Muzeju Vojvodine

Promocija knjige "Feniks - ptica večnosti: Laktantije - Klaudije Klaudijan" održaće se u utorak, 3. decembra u Muzeju Vojvodine, u Dunavskoj 35.
Autorka naučne monografije je dr Snežana Vukadinović.
 
Monografija "Feniks- ptica večnosti: Laktantije - Klaudije Klaudijan" predstavlja jedno novo čitanje Laktantijeve i Klaudijanove pesme posvećene ovoj mitološkoj ptici. Osim preglednog i sažetog materijala koji se odnosi na samu mitološku građu, ova monografija nudi iscrpan pregled različitih tumačenja o poreklu, sadržini i književnoj, filozofskoj i istorijskoj pozadini ovog mita. 
 
Ovo je prvi srpski prevod i prepev (ali i prvi prevod na jedan slovenski jezik) ovog teško prevodljivog i zahtevnog književnog žanra. Reč je o dva panegrika posvećena ptici feniks. Jednu je napisao Laktantije (250-320), učitelj Konstantinovg sina Krispa, a drugu je ispevao Klaudije Klaudijan, rimski pesnik, koji je stvarao  na grčkom i na latinskom jeziku za vreme Teodosija i njegovih sinova Arkadija i Honorija (kraj četvrtog i početak petog veka). 
 
Ova naučno-književna studija inspiriše i podstiče i vreme postmoderne. I pored stručnih odgovora i jasnog istraživanja fenomena mitskog kazivanja, mitološkog i naučnog tumačenja o "neviđenoj žar-ptici", ova knjiga izaziva kod čitaoca pregršt asocijacija i novih pitanja na temu vitaliteta i diskursa o smislu ovozemaljskog i onozemaljskog života. 
 
Monografiju su izdali Banatski kulturni centar i Filozofski fakultet u Novom Sadu.
 
U promociji će učestvovati prof. dr Ifigenija Radulović, prof. dr Snežana Božanić i prof. dr Snežana Vukadinović, svi sa Odseka za istoriju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.
 
Promocija će početi u 18 časova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič