Predavanje o izložbi "Kračun" danas u Galeriji Matice srpske

Autorsko tumačenje izložbe "Kračun" održaće se danas, 6. decembra, u Galeriji Matice srpske.
Predavač je prof.dr Vladimir Simić, a predavanjem će biti osvetljena umetnikova javna ličnost, unutrašnji život i lična shvatanja, kao i način na koji su se oni menjali pod uticajem velikih kulturnih i društvenih događanja. 
 
Kroz pojedina umetnička dela biće protumačen razvoj Kračunove umetnosti, akcentujući promene koje je visoki barok doneo u srpskoj umetnosti.
 
Program će početi u 19 časova.
 
O izložbi:
 
U Galeriji Matice srpske u okviru stalne postavke srpske umetnosti XVIII veka, otvorena je izložba "Kračun". Kroz predstavljanje likovnog stvaralaštva Teodora Kračuna, sa preko 60 eksponata iz muzejskih kolekcija (Galerije Matice srpske i Narodnog muzeja u Beogradu) i Srpske Pravoslavne Crkve (Muzeja Srpske pravoslavne crkve, Riznice Eparhije sremske iz Sremskih Karlovaca, crkve Svetog Nikole u Starom Slankamenu), izložbom se ukazuje na razvoj Kračunove umetnosti i na promene koje je visoki barok doneo u srpskoj umetnosti, i u njenom približavanju ka modernim evropskim umetničkim tokovima. Tokom trajanja izložbe priređen je bogat prateći program koji iz novog ugla savremenom posmatraču približava život i delo Teodora Kračuna.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič