Izložba vajarskih dela "Recikptura" od ponedeljka u Svilari

Izložba vajarskih dela "Recikptura" biće otvorena u ponedeljak, 9. decembra u Kulturnoj stanici Svilara.
Izložba vajarskih dela "Recikptura" od ponedeljka u Svilari
Foto: 021
Izložbu će otvoriti teoretičarka umetnosti dr. Silvia Dražić, Slavko Živanović, van. prof. i Dejan Jankov, mast. lik umetnik.
 
Otvaranje izložbe je u 18 časova.
 
O izložbi:
 
"Scenatoria" se svojim projektima zalaže za ponovnu upotrebu prostora odbačenih spomenika kulture uz minimum intervencija - nasuprot rušenju nasleđa i automatskoj izgradnji novog - što je sve vidljivija praksa u urbanoj matrici Novog Sada. Tako je i došlo do saradnje na projektu "Recikptura" - radionici i izložbi koja prikazuje vajarska dela nastala ponovnom upotrebom odbačenih materijala. Pažljivo i strateški je odabran i prostor u kojem se izlažu ova dela: Kulturna stanica "Svilara" - nekadašnja ruševina - lokalna divlja deponija arhitekture i nasleđa našeg grada, a danas novi centar kulture. 
 
"Recikptura" je složenica izvedena ukrštanjem pojmova reciklaža i skulptura. Projekat je zamišljen kao vajarski i temelji se na ideji o sakupljanju i izdvajanju metalnog otpada, te njegovog preobražavanja u umetnički predmet.
 
U proteklih mesec dana, četvoro umetnika je fizičkim aktivnostima i misaonim posmatranjima stvaralo trodimenzionalne umetničke radove. Žiža tog stvaralačkog toka bila je usmerena na pažljivo birani trenutak izbora postojećih predmeta, i učestvovanja tih predmeta u izgradnji savremenog vajarskog dela. U zavisnosti od lične čulne osetljivosti prema svetu koji ih okružuje i naklonosti prema različitim teorijskim uporištima, umetnici su podsticaj za stvaranje pronašli u preispitivanju velikih momenata u razvoju savremenog vajarskog nasleđa.
 
Ti momenti se kreću od dišanovske poetike gotovih predmeta (readymade), preko tehnike asamblaža, starežne skulpture (objet trouvé) i uređivanja dela bez oblika. U jedinstvenoj vizuelnoj kompoziciji koju će publika imati priliku da doživi, svaki od umetnika je posredovao ličnom vajarskom poetikom, te je nejednakost sastavnih delova celine umetničkog čina vidljiva.
 
Publici će se predstaviti: Slavko Živanović (gostujući predavač), Jovan Ranković i Milica Milinović Zelenović (koautori) i Dejan Jankov (autor projekta).

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič