Izložba "Duško Stojanović: Petar i ja" u Poklon zbirci Rajka Mamuzića

U Galeriji likovne umetnosti poklon zbirci Rajka Mamuzića, u sredu, 21. oktobra, u 19 časova, biće otvorena izložba "Duško Stojanović: Petar i ja – refleksija i podsticaj u slikarstvu".
Izložba "Duško Stojanović: Petar i ja" u Poklon zbirci Rajka Mamuzića
Foto: 021.rs
Pod utiskom koji je na njega ostavio Petar Omčikus, kao i njegova likovna poetika, slikar i grafičar Duško Stojanović je odabrao slike koje vode dijalog s ovim značajnim autorom iz Mamuzićeve zbirke. Postavka predstavlja značajan period stvaralaštva Duška Stojanovića kroz 29 ulja na platnu, nastalih tokom jedne i po decenije ovog veka, kada je definisana slikareva zrela faza stvaralaštva. 
 
Lični odnos i sećanje na prijateljstvo sa Petrom Omčikusom, jednim od najpoznatijih stvaralaca srpske i jugoslovenske umetnosti XX veka, Duško Stojanović ističe kroz delo Srdele iz 2014. godine, priključeno ovoj izložbi iz Stojanovićeve privatne kolekcije, koje predstavlja poslednje Omčikusovo delo u tehnici ulja na platnu, kao i veliki broj fotografija iz lične arhive. 
 
Autorka izložbe je viši kustos Ana Rakić.
 
Izložbu možete pogledati do 4. novembra.
 
Duško Stojanović je rođen 1960. godine u Čurugu. Diplomirao je na odseku za slikarstvo Akademije umetnosti u Novom Sadu 1986. godine. U periodu od 1989–1993. godine pohađao je specijalizaciju za grafiku na Visokoj školi likovnih umetnosti u Bratislavi (Slovačka), u klasi profesora Albina Brunovskog. Od 1987. je član Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine, a član grupe "Emisao" postao je dve godine ranije.
 
Od 1996. do 2014. godine živeo je u Parizu. Samostalno izlaže od 1983. godine u Srbiji, Sloveniji, Austriji, Nemačkoj, Holandiji, Francuskoj i SAD. Do sada je priredio 33 samostalne i više od 180 kolektivnih izložbi. Živi u Novom Sadu.
 
U skladu sa najnovijim merama, u ustanovama kulture je ograničeno okupljanje do 30 ljudi, uz poštovanje preventivnih mera – nošenja maski i fizičkog distanciranja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič