Izložba "ArchiWar: Priče i sećanja o genocidu u Srebrenici" od sutra u CK13

Izložba "ArchiWar: Priče i sećanja o genocidu u Srebrenici" Jelene Aćimović biće otvorena u utorak, 3. novembra, u Omladinskom centru CK13.
Kroz autorkinu analizu iz arhiva sudskih dokumenata, video materijala, fotografija, kao i priča koje Memorijalni centar Srebrenica, kao i mnogi mediji, i dalje beleže, izložba se bavi prikazom ličnih priča. Cilj je preneti priče i iskustva žrtava, preživelih i njihovih porodica kroz ilustracije koje se ne bave počiniocima i krivcima.
 
"Izložba radova Jelene Jaćimović je jedan vid otpora protiv dominantne politike sećanja u Srbiji zasnovane na nacionalizmu i militarizmu koja se ogleda u negiranju ratnih zločina i genocida počinjenih od strane srpskih snaga, glorifikaciji osuđenih ratnih zločinaca i vojske, kao i instrumentalizaciji srpskih žrtava", navode organizatori.
 
Inspiracija autorke je priča Amre Begić Fazlić, žene koja je preživela genocid u Srebrenici i koja radi u Memorijalnom centru Potočari, čiji su otac i deda ubijeni u julu 1995. godine. Njena priča o snu u kome traži kosti svoga oca, o bebi Fatimi, najboljem drugu, komšijama, porodici, naviknutosti na smrt, ocu i Srebrenici je jedna od mnogih ličnih iskustava koja se moraju saslušati i nikad ne zaboraviti.
 
Na sajtu ArchiWar šira javnost će imati priliku da pogleda radove, pročita priče o istim, ali i da doprinese širenju svesti kroz bilo kakav vid stvaralaštva koji bi na sajtu nakon izložbe bio objavljivan. To važi najviše za umetnike/ce i pojedince/pojedinke/grupe koji i sami/e žele da stvaraju nešto slično i da nastave tamo gde je projekat ArchiWar započet.
 
Jelena Jaćimović je ilustratorka, dizajnerka i aktivistkinja. Završila je osnovne i master studije na FPU u Beogradu, na odseku Grafika i knjiga. Učestvovala je u nekoliko projekata koji se tiču obrazovanja i razvoja dece i mladih (projekat Škograd, UNICEF, Oxfam, Filozofski fakultet u Beogradu), sarađuje sa Befem-om, Ženama u crnom, Inicijativom Ne davimo Beograd, Ulicama za bicikliste, Kontrast izdavaštvom, dnevnim listom Danas i uličnim magazinom Liceulice. Dobitnica je Befem nagrade za aktivistički dizajn za 2019. godinu.
 
Broj ljudi koji mogu da borave u izložbenom prostoru je ograničen na 30, a nošenje maski unutra je obavezno.
 
Otvaranje izložbe je zakazano za 19 časova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič