Izložba Biblioteke Matice srpske povodom 250 godina od rođenja Helderlina

Povodom obeležavanja 250 godina od rođenja nemačkog pesnika Fridriha Helderlina, Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki.
Postavka, koju čini izbor književnih dela i literature o životu i stvaralaštvu pesnika Fridriha Helderlina, može se pogledati u javnom katalogu Biblioteke.
 
Autor izložbe je Nenad Stanojević, a urednik je Selimir Radulović. Elektronski katalog izložbe dostupan je na www.bms.rs 
 
Johan Kristijan Fridrih Helderlin rođen je 20. marta 1770. godine u gradiću Laufenu na Nekaru, nemačkom gradiću u pokrajini Baden–Virtemberg. Otac mu je bio upravnik samostanskog imanja, a umreće nedugo nakon sinovljevog rođenja. Majka Johana Kristijana, rođena Hajn, posle muževljeve smrti udaće se za opštinskog savetnika i gradonačelnika mesta Nirtingena.
 
Helderlin se obrazuje prvo u internatu male bogoslovije u Dekendorfu, tu uči hebrejski, latinski i grčki jezik, ali i otkriva dela Klopštoka i Šilera. Zatim prelazi u internat bogoslovije u Maulbronu, a nakon toga studira teologiju u Štiftu. Kao bolji učenik u generaciji, dobija stipendiju i 11. oktobra stupa na čuveni Bogoslovski univerzitet u Tibingenu. U Tibingenu se upoznaje sa Hegelom i Šelingom. 
 
U Jeni 1794. godine sluša Fihteova predavanja, a jedan od presudnih događaja u životu pesnika predstavlja dolazak u kuću bankara Gontara, gde postaje učitelj njegove dece. Suzeta Gontar, bankareva žena, rođena Borkenštajn, iz Hamburga, postaje Diotima Helderlinovih pesama.
 
Tragični događaji iz života pesnika i nespremnost da se prilagodi društvenoj i političkoj stvarnosti Nemačke, presudno su uticali na duševno stanje pesnika i na njegovo stvaralaštvo. Pesnik Fridrih Helderlin će provesti gotovo četrdeset godina u kuli nad Nekrom, kao duševno oboleo, prepušten staranju porodice Cimer, sve do svoje smrti, 7. juna 1843. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič