"Muzeji za 10" u Poklon zbirci Rajka Mamuzića

Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića pripremila je zanimljive programe tokom manifestacije "Muzeji za 10".
"Muzeji za 10" u Poklon zbirci Rajka Mamuzića
Foto: 021.rs
Na početku manifestacije, sinoć je otvorena izložba "Vladeta Petrić – ritam mase i arabeske", dok će obeležavanje Evropske noći muzeja (subota, 15. maj) i Međunarodnog dana muzeja (utorak, 18. maj) takođe biti u znaku tumačenja i predstavljanja savremenog skulptorskog izraza.
 
Tokom trajanja manifestacije, do 18. maja, ulaz je besplatan, uz poštovanje zdravstvenih mera. Posetioci će biti u prilici da se uključe u programe kao što su autorska i stručna vođenja, predavanja, kao i interaktivne radionice. 
 
"Muzeji za 10" u Poklon zbirci Rajka Mamuzića:
 
Izložba "Vladeta Petrić – ritam mase i arabeske"
 
Izložba predstavlja stvaralaštvo vajara Vladete Petrića (Beograd, 1919 – Čačak, 1970), značajnog predstavnika savremenih tendencija u skulpturi na jugoslovenskoj umetničkoj sceni druge polovine XX veka. Vladeta Petrić je tokom plodnog umetničkog stvaralaštva ostavio traga u portretnoj, spomeničkoj i figuralnoj skulpturi, dok je kroz svoj rad i zalaganje bio aktivan član društva i jugoslovenske umetničke scene u decenijama nakon Drugog svetskog rata. 
 
Postavka izložbe, pored dela Vladete Petrića koje je sakupio Rajko Mamuzić, predstavlja i skulpture koje je 2019. godine galeriji poklonila porodica umetnika. U grupi poklonjenih skulptura zastupljena su neka od najuspešnijih ostvarenja ovog vajara. 
 
Izložba je otvorena do 30. jula.
 
U četvrtak, 13. maj, u 18 časova, kroz ovu izložbu vodiće autorka, viša kustoskinja Ana Rakić. 
 
Publika će tokom ovog stručnog vođenja imati priliku da se upozna sa specifičnostima vajarskog stvaralaštva Vladete Petrića, važnim prekretnicama u njegovom umetničkom razvoju, kao i načinu na koji je njegov rad obeležio savremenu scenu i obogatio umetničku baštinu druge polovine XX veka u Jugoslaviji.
 
petak, 14. maj, u 17:30h
 
Radionica slikanja pejzaža u tehnici akvarela, "Izađi na vazduh i slikaj"
 
Tokom manifestacije "Muzeji za 10" u vrtu Galerije likovne umetnosti poklon zbirke Rajka Mamuzića održaće se dve radionice akvarela, tokom kojih će zainteresovani polaznici imati priliku da upoznaju ovu likovnu tehniku i iskažu svoje likovno umeće. Tokom ovih susreta, ljubiteljima umetnosti biće približeno slikanje vojvođanskog pejzaža, pre svega Srema i Bačke u kojima je kolekcionar Rajko Mamuzić proveo periode života. 
 
Prema ličnim fotografijama kolekcionara, polaznici će upoznati vojvođanske predele: Kraljevci, Surčin, Zemun, Fruška gora i Novi Sad. Takođe, kao inspiracija može poslužiti i oko šezdeset dela pejzažnog slikarstva i više od stotinu crteža sa ovom tematikom iz zbirke Rajka Mamuzića. 
 
Za učešće u programu nije potrebno prethodno znanje. Radionica je namenjena svim starosnim grupama, a slikarski pribor je obezbeđen. Radionicu vode Irma Mikeš i muzejska savetnica Jovanka Stolić.
 
subota, 15. maj
 
Obeležavanje 17. Evropske noći muzeja: "Susret sa kustosom – Čas likovne (s)kul(p)ture".
 
Priče o odabranim skulpturama iz izložbene postavke "Vladeta Petrić – ritam mase i arabeske", tokom trajanja Noći muzeja i to od 17:30, 19:00 i 20:30.
 
Posetioci će imati priliku da razgovaraju sa kustosom o pojedinim delima Vladete Petrića, kao i da čuju neke od zanimljivosti koje se tiču razvoja umetničkog jezika ovog autora.
 
Radno vreme u Noći muzeja: od 10:00 do 22:00
 
nedelja, 16. maj, u 17 časova
 
Druga radionica slikanja pejzaža u tehnici akvarela "Izađi na vazduh i slikaj"
 
utorak, 18. maj u 18 časova
 
Predavanje "Osvrt na delo – skulpture iz Stalne postavke Poklon zbirke Rajka Mamuzića" povodom Međunarodnog dana muzeja. 
 
Kolekcionar Rajko Mamuzić je u fond svoje zbirke uvrstio dela istaknutih stvaralaca u oblasti vajarstva, generacijskih predstavnika jugoslovenske skulpture, koji su obeležili savremenu likovnu scenu i utrli put današnjoj skulpturi. Predavanje će publici predstaviti glavne odlike savremene skulpture na ovim prostorima u drugoj polovini XX veka, sa posebnim osvrtom na primere tendencija tog vremena iz Stalne postavke Poklon zbirke Rajka Mamuzića.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič