Stručno vođenje kroz izložbu "Vladeta Petrić – ritam mase i arabeske

U Galeriji likovne umetnosti poklon zbirci Rajka Mamuzića, u sredu, 23. juna, u 18 časova, organizuje se stručno vođenje kroz izložbu "Vladeta Petrić – ritam mase i arabeske".
Publici će svoje tumačenje postavke predstaviti saradnica na izložbi dr Rajka Bošković, rukovodilac Zbirke skulptura i instalacija Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, predavač na fakultetima u Beogradu, Novom Sadu, Podgorici i Banjaluci, na predmetima Vizuelna kultura i Teorija vizuelne kulture. 
 
Kroz vođenje pod nazivom "Vladeta Petrić, između ideologije i ideala umetnosti", publika će imati priliku da otkrije zanimljive aspekte skulptorskog opusa Vladete Petrića, kao i da se upozna sa manje poznatim detaljima njegovog života i umetničkog rada.
 
Izložba predstavlja stvaralaštvo ovog vajara, značajnog predstavnika savremenih tendencija u skulpturi na jugoslovenskoj umetničkoj sceni druge polovine XX veka. Vladeta Petrić je tokom plodnog umetničkog stvaralaštva ostavio traga u portretnoj, spomeničkoj i figuralnoj skulpturi, dok je kroz svoj rad i zalaganje bio aktivan član društva i jugoslovenske umetničke scene u decenijama nakon Drugog svetskog rata.
 
Postavka izložbe, pored dela Vladete Petrića koje je sakupio Rajko Mamuzić, predstavlja i skulpture koje su 2019. godine dospele u fond Poklon zbirke kao poklon porodice umetnika. 
 
Izložba je otvorena do 30. jula.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič