Promocija knjige "Čovečuljak u krošnji" Milana Belegišanina večeras na Zeppelinu

Promocije knjige "Čovečuljak u krošnji" Milana Belegišanina biće organizovana u sredu, 7. jula, na Cafe brodu Zeppelin.
Promocija knjige "Čovečuljak u krošnji" Milana Belegišanina večeras na Zeppelinu
Foto: 021.rs (Akademska knjiga/Promo)
O knjizi će govoriti Bora Babić, Ljiljana Pešikan Ljuštanović i autor Milan Belegišanin, dok će razgovor voditi Đorđe Randelj.
 
"Roman pozorišnog i filmskog reditelja Milana Belegišanina 'Čovečuljak u krošnji' oblikuje se na onoj izazovnoj, privlačnoj i teško odredivoj 'ničijoj zemlji' koja deli roman za decu od romana o detinjstvu, ali i na razmeđi autobiografskog kazivanja i pisanja o stvarima koje su bitne za pojedinca i lirske romaneskne proze koja otelovljuje i osvetljava onaj 'tamni talog duše' što ga, manje ili više osvešćen, svi nosimo iz najranijeg detinjstva. A upravo u tom prelivanju i treperenju žanrovskom i značenjskom gradi se duboka sugestivnost Belegišaninove proze. Prividno jednostavna topla priča o vlastitom detinjstvu prerasta u Belegišaninovom romanu granice tipičnog autobiografskog pripovedanja i postaje roman o inspirativnim i identitetskim potencijalima ranog detinjstva relevantan za svakoga ko zaviri u senku njegove čudesne krošnje", zapisala je o romanu Ljiljana Pešikan Ljuštanović.
 
Milan Belegišanin je novosadski reditelj i književnik. Za pozorišne predstave, koje je režirao, dobio je brojne pokrajinske, republičke i savezne nagrade. Njegovi dokumentarni filmovi (Krik, Šaputanje života, Lasta…) pobedili su na mnogim značajnim festivalima u zemlji i svetu. 
 
Za ukupan stvaralački rad 2008. godine dobio je nagradu "Slavuh Hadžić", a 2014. godine i Oktobarsku nagradu Opštine Beočin. Njegova najvažnija prozna dela su "Snovi zatravljenih kula" (1993); "Svetonikoljska noć" (1994); "Horg" (1997); "Krila" (1999); "Okamenjene molitve" (2001) – knjiga je bila u užem izboru za Ninovu nagradu; "Kamen u žitu", trilogija (2008); "Lina Šaš" (2010); "Zmaj" (2012); "Šesti red" (2014). 
 
Zaposlen je kao reditelj na Radio-televiziji Vojvodine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič