Izložba "Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i njen arhitekta Ivo Kurtović" od četvrtka

Izložba "Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i njen arhitekta Ivo Kurtović", biće otvorena u četvrtak, 16. septembra, u 19 časova.
Autorka izložbe je Valentina Vuković, istoričarka arhitekture i kustos Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.
 
Šezdeset godina od otvaranja muzeja za javnost, 22. oktobra 1961. godine, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog će obeležiti izložbom posvećenom arhitekturi njene zgrade i projektantu, arhitekti Ivi Kurtoviću. Ovom izložbom, Spomen-zbirka će približiti javnosti važan događaj u istoriji jugoslovenske muzeologije i arhitekture – otvaranje jednog legata u namenski podignutom zdanju.
 
Arhitekta, profesor na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu i slikar, Ivo Kurtović (Sutivan na Braču, 1910 – Beograd, 1972), pripada generaciji najznačajnijih arhitekata na jugoslovenskom prostoru koji su vrhunac karijere ostvarili u decenijama nakon Drugog svetskog rata. 
 
Kroz autorske tekstove i postavku izložbe publika će imati priliku da se upozna sa realizacijom konkursa za zgradu, arhitekturom Spomen-zbirke u svetlu drugih muzejskih ustanova nastalih u približno isto vreme u zemlji i regionu, kao i sa mediteranskim elementima u Kurtovićevom stvaralaštvu, uz zanimljive podatke iz njegovog privatnog i profesionalnog života.
 
Nakon svečanog otvaranja izložbe, dr Jasenka Kranjčević sa Instuta za turizam u Zagrebu i autorka jednog od tekstova u pratećem katalogu, ukazaće na mediteranske aspekte stvaralaštva poznatog graditelja.
 
Uticaj Mediterana u arhitekturi Ive Kurtovića oseća se ne samo kroz koncept i upotrebu materijala specifičnih za podneblje, nego i kroz oblikovanje jednostavnih, elegantnih masa, otvaranje enterijera prema spoljnom okruženju i prirodnom osvetljenju, što se može videti i na primeru zgrade Spomen-zbirke.
 
Izložba će biti otvorena do 30. januara 2022.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič