Izložba "Azulejos" Bojana Kiridžića od ponedeljka u Malom likovnom salonu

Izložba "Azulejos" Bojana Kiridžića biće otvorena u ponedeljak, 4. oktobra u Malom likovnom salonu, Bulevar Mihajla Pupina 9.
Zbog aktuelne epidemiološke situacije neće biti zvaničnog otvaranja, a za termine susreta sa autorom zainteresovani se mogu raspitati u galeriji na broj telefona 021/525120.
 
Postavku će posetioci moći da pogledaju do petka 15. oktobra.
 
O izložbi:
 
"...Bilo je izgleda potrebno da prođe četvrt veka od premijernog prikazivanja filma "Lisabonska priča" (Vim Venders), do ostvarenja moje želje da posetim taj poseban, čudan i izuzetno inspirativan grad. Izgleda da je i Vendersu trebalo isto toliko vremena da prođe, od vremena tame tog podneblja i završetka fašističkog režima diktatora Salazara, do pomenutog filmskog ostvarenja - koje mi je stvorilo želju, da se preko slušanja grupe 'Madredeus' dotaknem i nekih praizvora Fado muzike ali rekao bih prvenstveno vizuelnih  senzacija, koje Lisabon pruža...  
...Tumarajući ulicama bio sam fasciniran likovnim izgledom spletova žičanih mreža tramvajskih instalacija, koje na spojevima imaju nekakve tačke ojačanja, pa tako izgledaju kao neka ulična sazvežđa... podnim kamenim dekoracijama 'Calcada', a tako i pikturalnošću starih zidova, posebno sa ornamentalnim belo - plavim dekorativnim pločicama 'Azulejos' - orijentalnog uticaja XIII do XV veka... Upravo tim klišeom sa pločica, sam nastavio ideju upotrebe ornamenta u građenju slike, kao i do sada gde sam koristio valjke i modle (alat za ukrašavanje zidova u vojvođanskim kućama), čipke sa starih prozorskih firangi i ženske odeće...
 
...U pripremi same podloge slike, modelovao sam, uglavnom hrapavu strukturu, koja uz koloristički neutralnu - zagasitu obojenost (najčešće plavih valera), čini kontrast u odnosu na nežan crtež i ostale bojene površine, pa i obrise patinastih pasaža slike. Teksturom takođe želim da podstaknem osećaje posmatrača, koji bi ga uputili na taktilne mogućnosti doživljaja u stvarnosti, kao što i za mene ovaj ciklus predstavlja nostalgičan beg od osakaćenih emocija savremenih svetskih dešavanja..." (Autor)
 
Bojan Kiridžić je rođen 1971. godine u Novom Sadu. Akademiju umetnosti završio je u Novom Sadu u klasi profesora Dušana Todorovića na odseku za slikarstvo. Član je SULUV-a, ULUS-a i LIKOVNOG  KRUGA - udruženja umetnika Petrovaradinske tvrđave. Bavi se ugavnom klasičnim slikarskim i grafičkim tehnikama... Do sada je kolektivno izlagao preko 180 puta i 17 puta samostalno...
  • HQ

    07.10.2021 16:59
    Lisboa=Love
    Kad ne mozes da vidis svoj grad iz snova, ti onda idi da gledas Bojanove predivne slike ovog carobnog grada!
    U ovim vetrovitim i hladnim danima toplo preporucujem grejanje uz ovu caroliju!
    A Bojanu sve cestitke na jos jednoj brilijantnoj izlozbi i hvala sto nas i dalje casti svojim talentom!
  • Johan

    06.10.2021 21:56
    Kiriđići
    Evo nikako da se upoznam sa čovekom čijeg sam tatu znao a i mamu. Sećam se njegovog ateljeja kada je Saša P..pomagao oko crtanja plana one moderne Jugopetrolove avangardne kuće pre 45 godina.
    I preko moje tetke Brankice sam.vam upoznao mamu.

    Evo prilike..
    Ja sam onaj stranac.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič