Festival mentalnog zdravlja od 10. oktobra u Novom Sadu

Festival mentalnog zdravlja šesti put se održava u Novom Sadu, a povodom 10. oktobra, Svetskog dana mentalnog zdravlja.
Organizatori - Institut za javno zdravlje Vojvodine i mnoštvo institucija i organizacija, pripremili su niz tribina, filmskih projekcija, izložbi, radionica, uličnih akcija i drugih aktivnosti kojima se ukazuje na značaj mentalnog zdravlja.
 
Poseban fokus ove godine daje se temi seksualnog zdravlja.
 
"Seksualno zdravlje može se razumeti kao stanje fizičkog, emocionalnog, mentalnog i socijalnog blagostanja koji su u vezi sa seksualnošću. Dakle, ovaj termin ne govori samo o odsustvu seksualne disfunkcije ili seksualno prenosivih bolesti, već uključuje čitav spektar ponašanja, situacija, doživljaja i ljudskih prava. Pravo na seksualno zdravlje je pravo svih članova i članica društva, a da bismo ga ostvarili potrebno je da se osećamo sigurno u svojoj zajednici. Diskriminacija, rodna nejednakost,nasilje, seksualno uznemiravanje i zlostavljanje, izostanak pravne i socijalne podrške, izostanak razumevanja i podrške bliske okoline, obrazovnog i zdravstvenog sistema, prepreka su ostvarivanju ljudskog prava na seksualno zdravlje", navode organizatori.
 
Festival traje od 10. do 20. oktobra. Festival će otvoriti tribina "Gradimo siguran prostor za mentalno i seksualno zdravlje", a svakog dana posetioce očekuje različit sadržaj koji je u celini dostupan OVDE.
 
Ovogodišnji Festival mentalnog zdravlja održaće se uz poštovanje svih epidemioloških mera za sprečavanje širenja pandemije, održavanjem propisane distance i nošenjem maski.
  • Pikac

    08.10.2021 08:00
    lek
    Ja za mentalno zdravlje koristim daljinski upravljač, čim se On pojavi na ekranu menjam kanal, pa makar to bila i Nova S ili N1. A preventivno, ne kupujem i ne čitam novine, a biram portale sa zdravim informacijama.
  • zzzz

    07.10.2021 20:36
    Promašaj
    Organizatori Festivala mentalnog zdravlja su načinili veliku grešku kada su u program uvrstili teme nasilja. zlostavljanja, seksualne orijentacije na primer, koje nisu karakteristike narušenog mentalnog zdravlja, nego doprinose stigmatizaciji osoba sa psihičkim poremećajima. Obeležavati Dan mentalnog zdravlja na ovakav način nije samo promašaj teme, nego i propuštanje mogućnosti da se bar jednom godišnje govori o katastrofalno loše organizovanoj brizi o ljudima koji pate od psihiškog poremećaja

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič