Srpski kandidat za Oskara otvara Filmski front u Novom Sadu

Međunarodni festival kratkometražnog filma Filmski Front napokon se vraća u Kulturni centar Novog Sada, nakon dve godine i prošlogodišnjeg onlajn izdanja.
Srpski kandidat za Oskara otvara Filmski front u Novom Sadu
Foto: Youtube screenshot ( FAME Solutions)
Novosađani će imati priliku da pogledaju više od 50 kratkometražnih filmova u periodu od 28. do 31. oktobra u Kulturnom centru Novog Sada.
 
Na konkurs za kratkometražne filmove pristiglo je preko 1.000 filmova iz čitavog sveta. Selektor, filmski i pozorišni reditelj Filip Markovinović, ostvarenja je svrstao u dve takmičarske kategorije – Srbija/region i Međunarodnu selekciju. 
 
"Donekle je iznenađujuće što je pandemija tek sporadično zastupljena kao tema. Tematski filmovi i dalje najčešće preispituju međuljudske odnose unutar porodice. Ove godine, u regionalnoj selekciji, prvi put imamo jednak broj filmova koje potpisuju autori i onih koje potpisuju autorke", zaključio je Markovinović.
 
Pobednika Srbija/region selekcije ove godine biraće žiri u sastavu: reditelji Nemanja Ćeranić, Jelena Gavrilović i Gvozden Đurić, dok će najbolji od dvadeset filmova Međunarodne selekcije, kao i svake godine, birati publika.
 
Kvalitetan prateći program odlika je i ovogodišnjeg izdanja festivala. Tokom četiri festivalska dana, publika će imati priliku da gleda animirane filmove za decu (Frontić selekcija), kratke horor filmove iz celog sveta (Horor Front selekcija) i ostvarenja novosadskih autora (Novosadska selekcija). 
 
Festival će otvoriti projekcija filma "Oaza", koji je srpski kandidat u trci za Oskara, a zatvaranje festivala obeležiće projekcijom muzičkog filma "Buč Kesidi: Euforija uživo".
 
19. Filmski Front održava se pod sloganom "Samo na filmu". 
 
"Filmove često gledamo u nadi da ćemo kroz njih da proživimo nešto što nikad nismo i možda nikad ni nećemo u realnom životu. Filmski Front nas ove godine vraća na jedno suštinsko pitanje: kakav je odnos gledaoca prema filmu, a kakav filma prema gledaocu", izjavila  je direktorka festivala Nina Latinović. 
 
Ulaz na sve festivalske projekcije je besplatan, izuzev projekcije dugometražnog igranog filma "Oaza" reditelja Ivana Ikića. Filmski Front se održava u skladu sa epidemiološkim merama, što podrazumeva da su posetioci u obavezi da festival isprate uz poštovanje propisane distance i nošenje maske. Celokupan program festivala možete pogledati na zvaničnom sajtu festivala filmfront.rs.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič