Promocija zbornika "Sto godina časopisa Zenit" u petak u Galeriji Matice srpske

Promocija međunarodnog zbornika "Sto godina časopisa Zenit 1921–1926–2021" održaće se danas, 29. oktobra, u Galeriji Matice srpske.
Urednici zbornika su Irina Subotić i Bojan Jović.
 
Zbornik "Sto godina časopisa Zenit 1921–1926–2021" posvećen je obeležavanju jednog veka od kada je u Zagrebu, 1. februara 1921. godine, objavljen prvi broj ove internacionalne revije za umetnost i kulturu (poslednji je izašao u Beogradu decembra 1926). 
 
Zbornik želi da, na simboličan i istovremeno naučan način, podseti na istorijski značaj i moguću aktuelnost časopisa i zenitističkog pokreta koji je doprineo profilisanju kulturne scene tek osnovane države Srba, Hrvata i Slovenaca. Ideolog zenitističkog pokreta – Ljubomir Micić, beskompromisan i uporan – bio je napadan, proganjan, osuđivan, a posle Drugog svetskog rata i potpuno isključen iz kulturnog života, pa samim tim gotovo zaboravljen.
 
U kojoj meri je Zenitovo nasleđe i danas – vek kasnije – živo? Da li su u dosadašnjim istraživanjima, analizama i tumačenjima iscrpljene sve teme i pitanja koja je otvarao ovaj časopis? Da li je sve rečeno i napisano o Miciću, njegovim idejama, njegovim saradnicima i njegovoj zaostavštini? Čime nove generacije istraživača mogu da doprinesu ovoj temi? Ovaj zbornik nastoji da odgovori na pojedina od ovih pitanja.
 
Uvodnu reč na promociji uputiće dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske. U razgovoru o zborniku učestvovaće prof. emeritus Irina Subotić, urednica zbornika, prof. dr Maja Stanković, Nevena Martinović i dr Goran Miloradović, dok će moderator razgovora biti prof. dr Dijana Metlić.
 
Početak je u 19 časova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič