Izložba "Kino oko" u Platoneumu

Izložba "Kino oko" Jelene Jelače biće otvorena u četvrtak, 18. novembra, u Platoneumu, Ogranku SANU.

Publika će imati priliku da pogleda slike koje su inspirisane kultnim filmovima jugoslovenske kinematografije.

Jelena Jelača se upustila u jedan kvalitativno drugačiji vid istorizacije, odnosno arhiviranja kulture. 

Subjektivnost koja izostaje u standardnom procesu izrade dokumentacije, ovde je od ključnog značaja.
 
"Njene slike su tu da nam ukažu na mogući način promišljanja jedne epohe ili perspektivu tumačenja jednog vremena. Ako se složimo da je diskontinuitet (od istorijskog, preko estetičkog, pa do moralnog) jedna od karakteristika tog prošlog vremena, onda ova izložba upravo toj prošlosti daje retku mogućnost da bude stavljena u vrlo precizan kontekst kinematografije zemlje koja više ne postoji, a sve da bi se ta prošlost promislila na drugačiji način i postala podsetnik na ono sto smo nekada, možda bili i na ono sto smo, pak, mogli da postanemo", napisao je o izložbi Aleksandar Zdravković.
 
Jelena Jelača je rođena 1973. godine, u Beogradu, gde je magistrirala na Fakultetu likovnih umetnosti. Izlagala je grupno i samostalno u zemlji i inostranstvu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič