Kustoska vođenja kroz postavku "Portreti znamenitih Srba XVIII veka" u Galeriji Matice srpske

Kustoska vođenja kroz stalnu postavku "Portreti znamenitih Srba XVIII veka", a povodom Dana državnostim održaće se u utorak, 15. februara u Galeriji Matice srpske.
Predavanja će biti od 13 i 17 časova.
Kustosko vođenje započeće pred bakroreznim otiskom Sveti Sava sa srpskim svetiteljima doma Nemanjina uz priču o patrijarhu i mitropolitu Arseniju IV Jovanoviću Šakabenti kao poručiocu ovog grafičkog lista i jednom od najistaknutijih Srba XVIII veka. Živeći na teritoriji Habzburške monarhije, karlovački mitropoliti su se u zaštiti interesa svojih vernika pozivali na nemanjićko nasleđe koje biva interpretirano u skladu sa baroknim pogledima na svet. 
Vođenje se nastavlja u sali portreta gde će, kroz analizu portretnih predstava ličnosti poput mitropolita Mojseja Putnika i barona Jeftimija Ljubibratića, posetioci biti upoznati sa načinima na koje su se narodni prvaci zalagali za poboljšanje opšteg položaja srpskog naroda. 
 
Naposletku, u prostoru Spomen-zbirke Save Tekelije prisutni će imati priliku da čuju o doprinosima ovog velikana u borbi za očuvanje srpskog identiteta.
 
Publiku će kroz Stalnu postavku voditi dr Aleksandra Čelovski, kustoskinja Galerije Matice srpske.
 
Ulaz u Galeriju biće besplatan.
 
Prateći program izložbe biće priređen uz poštovanje svih epidemioloških mera.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič