"Kultura sećanja - Novosadska priča" u Klubu advokata Vojvodine: Gost Ivan Ivanji

Veče pod nazivom "Kultura sećanja - novosadska priča" organizuje se danas, 7. aprila, u Klubu advokata Vojvodine, povodom 80 godina od Novosadske racije.
"Kultura sećanja - Novosadska priča" u Klubu advokata Vojvodine: Gost Ivan Ivanji
Foto: Medija centar Beograd
Razgovor sa književnikom i publicistom Ivanom Ivanjijem, koji je preživeo Novosadsku raciju 1942. godine, a nakon toga i 
koncentracione logore Aušvic i Buhenvald u koje je deportovan 1944, i njegovim sinom, novinarom Andrejem Ivanjijem,  vodiće profesorica sociologije Marija Vasić.

Ivan Ivanji, književnik i prevodilac, rođen je u Zrenjaninu 24. januara 1929. godine, u jevrejskoj porodici lekara. Za vreme rata sklonjen je u Novi Sad kod strica. Otac mu je ubijen u logoru Topovske šupe, a majka u logoru Sajmište.

Preživeo je raciju u Novom Sadu, ali je uhapšen 1944. godine i deportovan u Aušvic, a zatim u Buhenvald. Posle rata radio je kao pedagog, prevodilac, književnik, a njegova dela prevođena su na više jezika. Počasni je građanin grada Vajmara. Živi i radi u Beogradu.

Andrej Ivanji je novinar nedeljnika "Vreme".
 
Marija Vasić radi 20 godina kao profesorica sociologije u Jovinoj gimnaziji. Bavi se kulturom sećanja, Holokaustom i Novosadskom racijom. Napisala je dve knjige na temu racije: "Kada Bog zažmuri" i "Pismo na šinama". Članica je srpskog sociološkog društva.
 
Razgovor u Klubu advokata Vojvodine, u Zmaj Jovinoj 20, počinje u 20  časova.
  • Pmila ns

    07.04.2022 16:18
    Divno mi je cuti za gospodina Ivana Ivanji, lepa vest je da je gost u nasem gradu sa sinom Andrejem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič