Promocija knjige o Pasterovom zavodu u sredu u Muzeju Vojvodine

Promocija knjige "Od vakcine do muzeja-100 godina Pasterovog zavoda u Novom Sadu", Dušana Laloševića i Snežane Dobrić, biće održana u sredu, 13. aprila, u 19 sati, u Muzeju Vojvodine, Dunavska 35.
Promocija knjige o Pasterovom zavodu u sredu u Muzeju Vojvodine
Foto: 021.rs

Na promociji će govoriti mr Tijana Stanković Pešterac, direktorka Muzeja Vojvodine, dr Drago Njegovan i autori.

Nije slučajnost da je novosadski Pasterov zavod proglašen zaštićenim spomenikom kulture. On je jedan od simbola napretka preventivne medicine posle oslobođenja i ujedinjenja u Kraljevini Jugoslaviji, pa do današnjih dana. Osnivač Zavoda dr Adolf Hempt ušao je u svetsku istoriju medicine razvojem prve mrtve vakcine protiv besnila, koja je bila decenijama najbolja modifikacija Pasterove vakcine. Od osnivanja novosadski Pasterov zavod bavi se najviše virusologijom, ne samo besnila nego i drugih bolesti, naročito zoonoza, sve do pandemije korona virusa. 

Ova tradicija obavezuje sadašnje i buduće istraživače Pasterovog zavoda, koji je i nastavna baza Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, a od 2018. godine i Depandans Muzeja Vojvodine, sa stalnom postavkom medicinske muzejske zbirke u glavnoj zgradi i Hemptovoj kući, koja je takođe zaštićeni spomenik kulture. 
 
Ova monografija koja obeležava prvih 100 godina rada Pasterovog zavoda objedinjuje ranije već objavljenu i brojnu do sada neobjavljenu građu koja svedoči o razvoju našeg zdravstva i dometima naše medicine.
  • Ja Pa Ja

    11.04.2022 23:10
    Da da da
    Poštovanje prema večnom entuzijasti Dr Laloševiću.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič