Tribina Vruće Vojvođansko leto 1988. danas u NDNV-u

Tribina Vruće Vojvođansko leto 1988. održaće se u sredu, 27. aprila u NDNV Media Hub-u (Sutjeska 2/Spens).

Događaj organizuju Vojvođanski klub i Nezavisno društvo novinara Vojvodine.

Jesu li Vojvođani stremili da zbace svoju vladu? Da li je Milošević  bio prethodnik savremenog populizma - neka su od tema o kojima će govoriti prof. dr Sergej Flere, Filozofski fakultet u Mariboru; dr Aleksandar Miletić, Institut za noviju istoriju Srbije; mr Živan Marelj, nekadašnji predsednik Izvršnog veća SAP Vojvodine.

Moderator je Denis Kolundžija.

Neposredni povod za okupljanje je istraživanje profesora Filozofskog fakulteta u Mariboru Sergeja Flerea.
 
U sažetku svog istraživanja, profesor Flere navodi: Raspadu Jugoslavije, između ostalih, prethodilo je svrgavanje  vojvođanskog autonomističkog rukovodstva oktobra 1988. godine. Niz mitinga širom Vojvodine na leto 1988. nazvan je antibirokratskom revolucijom. Vojvođanskom rukovodstvu se najviše prigovaralo da "nemaju razumevanja za kosovske Srbe". Pored medija, neki viđeniji intelektualci, samo političko vođstvo na čelu sa Slobodanom Miloševićem i politička policija imale su važne uloge u "događanju naroda". Cilj je bio da se ostvari projekat "jedinstvena Srbija", kroz ukidanje autonomije Vojvodine i Kosova. Antibirokratska revolucija imala je sve crte savremenog populizma.
 
Tribina počinje u 18 sati.
  • .

    26.04.2022 20:36
    Pre nasilnog i protivustavnog ukidanja autonomije, Vojvodina je bila razvijen, iznadprosečan deo SFRJ sa platama i standardom rame uz rame sa Hrvatskom, Grčkom i Portugalom.

    Danas je Vojvodina ne samo daleko ispod gore pomenutih, nego je i ispod proseka Republike Srbije.

    Nijedan deo SFRJ nije ovoliko nazadovao.
    Evo npr. Crna Gora, nekad pasivna, nerazvijena republika za koju je Vojvodina izdvajala solidarnu pomoć sada je bogatija od Vojvodine.
    Preveliku cenu "patriorizma" su platili Vojvođani i što je najgore, to nije patriotizam.
  • Dejan

    26.04.2022 19:10
    nacionalizam
    U Vojvodini je srpski nacionalizam zapoceo svoj juris i dobio zamah.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič