"Ars e femmina": Niz multimedijalnih događaja u Novom Sadu

Niz multimedijalnih događaja u okviru projekta "Ars e femmina" održaće se narednih nedelja u Novom Sadu, a pod pokroviteljstvom Fondacije Novi Sad 2022.

"Ars e femmina" obuhvata ukupno četiri celine, koje su uobličile autorke projekta doc. Jelena Simonović Kovačević i prof. dr um. Agota Vitkai Kučera: "Pisma Evropi", "Novinari pitaju heroine", "Pisma dalekoj dragoj" i "Devet Vojvođanki".

Događaj "Devet Vojvođanki" održaće se 19. i 20. maja od 19:30 časova u Svečanoj sali Kulturne stanice Eđšeg (Antona Čehova 4). Ulaz je slobodan.
Devet Vojvođanki (Srpkinja, Mađarica, Rusinka, Romkinja, Hrvatica, Jevrejka, Rumunka, Nemica i Slovakinja) sublimira diverzitet našeg područja, tako što su umetnice pripadnice većinskog dela stanovništva Vojvodine i Novog Sada. Umetnice se povezuju kroz sva polja umetnosti i sarađuju na događajima u galerijskom i koncertnom prostoru.
 
Učestvuju:
 
– Sanja Živo, samostalna umetnica iz Nemačke
– Ana Frlin, prijanistkinja i muzički pedagog
– Isidora Vlček, glumica
– Aleksandra Aleksandrović, svestrana umetnica
– Hardi Kovačević Irina, novinarka, književnica i književni kritičar
– Gabriela Hajzler, likovna umetnica
– Otilia Peskariu, dramska umetnica
– Jelena Simonović Kovačević, muzička umetnica
– Agota Vitkai Kučera, dramska i muzička umetnica
 
U Spomen zbirci Pavla Beljanskog izvešće se "Pisma dalekoj dragoj" 22. maja u 19:30. Zbog ograničenih mesta, potrebno je potvrditi dolazak na arsefemmina@gmail.com.
 
Ovaj multimedijalni projekat govori o neostvarenoj ljubavi između slavnog Ludviga van Betovena i Žanet D’Honrat. Dok je Betoven u to vreme u Beču, Žanet D’Honrat živi u dvorcu Šlos u Golubincima. Spajaju ih ljubav, pisma i muzika.
 
Glumci: Milan Novaković i Nikolina Spasić
Originalni dramski tekst: Mihajlo Vitezović, dramaturg (inspirisano motivima romana "Ludvig" Olivere Olje Jelkić)
 
Segment "Novinari pitaju heroine" biće izveden u Srpskom Narodnom pozorištu na Sceni "Pera Dobrinović" 07. juna u 18:30. Ulaz je besplatan uz obavezne karte koje se mogu podići na blagajni SNP od 1. juna.
 
Novinari pitaju heroine Novog Sada: Milevu Marić-Ajnštajn, Milicu Stojadinović Srpkinju, Mariju Trandafil i Milicu Miletić Tomić.
 
Učestvuju:
 
Glumice: Nataša Ninković, Jasna Đuričić, Gordana Đurđević Dimić, Emin Elor
Novinarke: Aleksandra Popović, Nataša Raketić i Vesna Farkaš.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič