O knjizi "Svetom rekom od Himalaja do Bengalskog zaliva" u Muzeju Vojvodine

Predavanje i promocija knjige "Svetom rekom od Himalaja do Bengalskog zaliva" održaće se danas, 27. maja u Muzeju Vojvodine, Dunavska 35.
Autor knjige i predavač je Jasen Boko. 
O ovom velikom području, u knjizi autor vešto kombinuje istorijske činjenice o civilizacijama koje su postojale i cvetale oko ove fascinantne reke duge 2.500 kilometara s današnjim životom pola milijarde stanovnika koje ta reka hrani, te svojim doživljajima i susretima. 
Indija je zemlja koju je autor posetio mnogo puta, o kojoj mnogo zna, ali koja ga svaki put ponovo iznenadi i očara i koja ga je najviše naučila toleranciji i poštovanju drugoga - koje on zagovara u svojim knjigama i svakodnevnom životu.              
 
Jasen Boko ovim putopisom otkriva slojevitu priču o Indiji, zemlji prema kojoj je malo ko ravnodušan, te značenju koje reka Gang ima za život, kulturu i civilizaciju te zemlje. Putujući od izvora na Himalajima do ušća u Bangladešu autor govori o srdačnim i veselim ljudima koje sreće, o ekonomskom siromaštvu i dubokoj duhovnosti, o burnoj istoriji... a čitaocu/slušaocu otkriva čudesni potkontinent o kojem tako malo znamo.
 
O autoru
 
Jasen Boko diplomirao je dramaturgiju i svetsku književnost, bio je samostalni umetnik, dramaturg, urednik, novinar, upravnik Drame splitskoga Hrvatskog narodnog pozorišta, pozorišni producent, kritičar. Za svoj umetnički rad dobio je veliki broj nagrada. Tokom života radio je i u rudnicima zlata u Australiji, fabrici ribe na norveškom severu, brao je maline u Kvebeku, studirao u Njujorku, penjao se po Himelajima, putovao Putem svile lokalnim prevozom, tražio je Aleksandra među talibanima u Avganistanu, Dioklecijana u Turskoj i Če Gevaru uzduž i popreko Južne Amerike...
 
Njegovi dramski tekstovi izvedeni su u dvadesetak pozorišta u četiri zemlje. O svojim je putovanjima održao stotine predavanja u zemlji i inostranstvu.
 
Objavio je sledeće knjige: "Kazališni sat i druga drama", "Nova hrvatska drama", "Tin: Trideset godina putovanja", "Peta strana svijeta", "Zapisi iz kazališnog (su)mraka", "Na Putu svile: Kako nam je lagao Marko Polo", "Priče iz muzeja", "Tragovima Odiseja", "Za Aleksandrom Velikim u srce Azije", "Dioklecijan", "Latinskom Amerikom uzvodno", "Život i smrt uz svetu rijeku". Knjige su mu prevedene su na više jezika.
 
Program će početi u 19 časova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič