Otvaranje izložbe "Made in Maribor II" u četvrtak u Američkom kutku

Izložba "Made in Maribor II" biće otvorena u četvrtak, 4. avgusta, u Američkom kutku.
Izložba se odvija u okviru projekta međunarodne umetničke razmene "8. Art links: Maribor/Novi Sad", na kom će se povezati 48 mariborskih i 16 novosadskih umetnika.
Projekat je započet 2021. godine u prostorijama "Umetnostne galerije Maribor" i zamišljen je kao putujuća izložba u nastajanju. 
Do sada je u njemu učestvovalo više od 50 mariborskih umetnica i umetnika, istražujući srž "mariborskog" stvaralačkog identiteta, a ovog avgusta novosadski umetnici imaće priliku da im se pridruže i izložbu nadopune iskustvima svoje likovne i vizuelne scene.
 
Koncept projekta osmislila je i započela mariborska kustoskinja i bivša direktorka "Umetnostne galerije Maribor" Breda Kolar Sluga, pozivajući šesnaest umetnica sa kojima je do tada više puta sarađivala, i koje su svojim radom u gradu ostavile trag. 
 
Ideja je bila da svaka od njih takođe pozove po jednu umetnicu ili umetnika po svom izboru, nekoga ko ih nadopunjuje, inspiriše ili se svojim delom nastavlja njihov umetnički rad, a pritom daje značajan doprinos kreiranju opšte kreativne slike grada.
 
Kao link sa ovim mariborskim lancem umetničkih dijaloga u Novom Sadu na isti način započeli su sa povezivanjem novih karika. Četiri novosadska autora i autorki je dobilo unapred pripremljenu trodimenzionalnu podlogu – drvenu kocku da je "iskoristi" za svoj odgovor, za prikaz lične percepcije prostora u najširem mogućem kontekstu, a zatim i da započnu novi umetničko-kustoski lanac. 
Svi radovi, mariborski i novosadski, zajedno čine celinu. Prvi put biće izloženi u Američkom kutku od 4. do 25. avgusta gde će biti prikazane skoro sve mariborske i šesnaest novih novosadskih autorskih kutija. 
 
Kustoskinje izložbe su Breda Kolar Sluga i Maja Erdeljanin.
 
Otvaranje izložbe je u 20 časova, a može se pogledati do 25. avgusta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič