Predavanje "Evgenije Savojski i njegovo doba" u petak u Galeriji Matice srpske

Predavanje "Evgenije Savojski i njegovo doba" istoričara Branka Bešlina održaće se u petak, 26. avgusta, u Galeriji Matice srpske.
Predavanje "Evgenije Savojski i njegovo doba" u petak u Galeriji Matice srpske
Foto: 021.rs
Predavanje se održava u okviru pratećeg programa izložbe "Paralele. Temišvar/Novi Sad".
Princ Evgenije Savojski bio je jedna od istaknutih ličnosti u Evropi svoga doba, dok je u istoriji Habzburške monarhije ostao upamćen ne samo kao njen najveći ratnik nego i kao jedan od najvećih državnika. 
Na zapadu je zaustavio vojske najmoćnijeg vladara na kontinentu Luja XIV, na jugoistoku su zahvaljujući njegovim pobedama Osmanlije konačno potisnute preko Dunava i Save, a vlast austrijske dinastije proširila se na ceo Panonski basen. Osim toga, za njegovo ime vezuju se najviši dometi barokne i počeci kulture prosvetiteljstva u Austriji. 
 
Na koji način je obeležio istoriju Srba u 18. veku publika će imati priliku da čuje od istoričara Branka Bešlina koji je biografiju Evgenija Savojskog predstavio u knjizi "Evgenije Savojski i njegovo doba" u izdanju Matice srpske iz 2014. godine.
Predavanje počinje u 19 časova.
  • Didi

    27.08.2022 17:52
    predavanje
    Uopšte nije bitno da se raspravlja opravdanost promene imena i da to gurne u drugi plan izuzetno interesantno i posećeno predavanje! Uostalom predavač je istoričar, nije lingvista, te njegov predlog nije normativan.
  • Olivera Radovanovic

    27.08.2022 09:25
    Evgenije
    Bez obzira na sva objašnjenja koja autor iznosi zbog čega je promenio ime Eugenu Savojskom, to bi otprilike izgledalo kao kada bismo Džordża Vašingtona mi zvali Đorđe ili Georgije Vašington. Ne zaboravite da živimo u 21.veku u dobu interneta i dostupnih informacija i da nema potrebe prevoditi originalno ime u slavjanoserbski, ruskim ili neki drugi kombinovani jezik 19.veka.
  • Baba & Uštipci

    23.08.2022 11:11
    @Zemlja čudesa
    Možda je to razlog da odete na predavanje i lično priupitate autora, koji je inače u svom delu objasnio zašto se odlučio za ime Evgenije, a ne Eugen, Eugenius, Eužen (ja navikla na ovo, ali trpim).

    Ako zagrabite u genealogiju Savojskog i istoriju XVII veka, složićete se da je najblaže rečeno pojednostavljenje reći da je poreklom Italijan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič