Vođenje kroz izložbu "Partizanka i fragonar. Kolekcija slika Jovanke Broz" u Galeriji Matice srpske

Autorsko vođenje kroz izložbu "Partizanka i fragonar. Kolekcija slika Jovanke Broz" Ane Panić održaće se u petak, 5. avgusta, u Galeriji Matice srpske.
Vođenje kroz izložbu "Partizanka i fragonar. Kolekcija slika Jovanke Broz" u Galeriji Matice srpske
Foto: 021.rs
Autori izložbe Ana Panić iz Muzeja Jugoslavije i Nikola Ivanović iz Galerije Matice srpske predstaviće javnosti priču o umetničkim delima i predmetima koji su se nalazili u vili Jovanke Broz. 
Šta je ovaj ambijent mogao da znači za Jovanku lično, kako možemo razumeti i čitati prostor jednog sećanja, neka su od pitanja na koja će se autori izložbe osvrnuti. 
Kroz dijalog prikazaće se umetnički život u Jugoslaviji i kakva je pozicija bivše prve dame unutar jugoslovenske kulture i društva. 
 
Izložena umetnička dela, koja su poslednje trideset tri godine Jovankinog života oplemenjivala prostor u kom je živela, na poseban način današnjoj javnosti objašnjavaju fenomen Jovanke Broz – njenu ličnost, osećaj za umetnost, ali i društvene i umetničke prilike u socijalističkoj Jugoslaviji.
 
Vođenje kroz izložbu počinje u 19 časova.
  • liv

    02.08.2022 18:07
    @mob

    Hvala puno.
  • liv

    02.08.2022 15:39
    @mob
    Hvala Vam puno na objasnjenju, napisano je malim slovom u tekstu.
  • mob

    02.08.2022 14:26
    Fragonar je bio francuski slikar rokokoa 18. veka. Najpoznatija slika mu je "Ljuljaška" koju verovatno znate iz literature ili sa pakovanja bombonjera jer je veoma popularna. Jovanka Broz je u svojoj spavaćoj sobi imala kopije njegovih slika.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič