Promocija Rečnika srpskih govora Vojvodine 7. septembra u Matici srpskoj

Promocija Rečnika srpskih govora Vojvodine održaće se u sredu, 7. septembra, u Svečanoj sali Matice srpske.
Promocija Rečnika srpskih govora Vojvodine 7. septembra u Matici srpskoj
Foto: 021.rs
Na promociji će govoriti autori Dejan Miloradov, Ivana Đelić i Dragoljub Petrović, kao i prof. dr Mato Pižurica.

Ostali autori ovog rečnika su i Svetlana Varenika i Katarina Sunajko.

Ovaj dijalektološki rečnik počeo je da se radi 1980. godine u Matici srpskoj i njime je od prvog dana rukovodio prof. dr Dragoljub Petrović. 
 
Rečnik srpskih govora Vojvodine obuhvata dva vojvođanska dijalekta (šumadijsko-vojvođanski i smederevsko-vršački), pri čemu je u njega uključena i građa iz više srpskih mesta sa prostora Rumunije i Mađarske.
 
Ovaj projekat obuhvata 150 hiljada zapisa živog govora i odabranih pisanih izvora sa svih lokaliteta širom Vojvodine.
 
Promocija počinje u 19 časova.
  • ex chapman

    05.09.2022 11:56
    vojvodjanski
    zanimljivo stivo. vojvodjansko-sumadijski a posebno smederevsko-vrsacki. da me je neko juce pitao rekao bih mu da su vojvodjanski i sumadijski dva razlicita dijalekta srpskog. ne vidim po cemu je sumadijski dijalekat blizi vojvodjanskom od npr. smederevskog (Smederevci npr. malo "otezu" mada ne kao mi). a posebno mi nije jasno zasto se izdvaja poseban "vrsacki dijalekt". zar oni toliko drugacije pricaju? ova promocija bi bila idealna prilika da se to razjasni kod samih autora uz ucesce i drugih strucnjaka. nazalost nije mi zgodno da prisustvujem.
  • Vojvođanka

    05.09.2022 07:59
    Šumadijsko - vojvođanski
    Dakle po svaku cenuhoçe Vojvodinu da pretvore u Severnu Srbiju. Sad i naši dijalekti vuku na Šumadiju i Smederevo. Ne mari što Vojvođani koriste mnoštvo mađarskih, švapskih izraza. Takođe i turcizama. Pa Vojvođani su išli da obrazuju te po Šumadiji. Setite se Dositeja. Nemam reči. Sramota za Maticu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič