Teatarski performans "Misterija Koder" u subotu u Fabrici

Teatarski performans "Misterija Koder" u produkciji Bunker festa biće izveden u subotu, 10. septembra, u Fabrici.
Ova predstava je nastala na osnovu knjige i radio-drame književnika Save Damjanova baziranom na životu i delima Đorđa Markovića Kodera.
Posetioci će prolaziti kroz predele istorije, mašte, lekovitog bilja i čitavog složenog sveta koji je predmet Koderovog stvaralaštva.
Za dramatizaciju i režiju zadužen je Ivan Pravdić, glavni lik igra Romana Caran, a sve ostale likove će igrati Aleksandra Arizanović.
 
Đorđe Marković Koder, rođen 1806, a preminuo 1891. godine, značajan je srpski pesnik i prevodilac. Koder je radio kao pravnik, učitelj mačevanja i gimnastike, podučavao je sinove knjaza Miloša, bio je i tumač kod pruskog konzula i u engleskom poslanstvu u Istanbulu.
 
Književnik Sava Damjanov kaže da mu je davnašnje otkriće Koderovih tekstova prestavljalo najuzbudljiviju duhovnu avanturu koja je odredila njegovu literarnu sudbinu.
 
"Tokom tri decenije mog proučavanja Koderovog stvaralaštva dogodile su se značajne promene u recepciji, interpretaciji i vrednovanju njegovog dela. On više ne predstavlja puku književnoistorijsku alternativu. Publikovani su gotovo svi njegovi jezičko umetnički tekstovi u savremenom izdanju, a Đorđe Marković Koder je u nauci o srpskoj književnosti prihvaćen kao svojevrsna šifra modernog, avangardnog, pa i postmodernog duha - o čemu najbolje svedoči interesovanje nove generacije čitalaca i istraživača", kaže Damjanov.
 
Predstava počinje u 21 čas.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič