Izložba "Aleksandar Davić - Poslednja dadaistička predstava" od petka u MSUV-u

Izložba "Aleksandar Davić - Poslenja dadaistička predstava" biće otvorena u petak, 14. oktobra u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine.

Ova izložba predstavlja žanrovski raznovrsnu filmsku i video produkciju Aleksandra Davića u kontekstu savremene vizuelna umetnosti i društveno-političkih okolnosti koje su obeležile angažovani pristup ovih umetnika.

Akcentuje najznačajnije umetničke i pedagoške aktivnosti ovog autora, koje se oslanjaju na avangardne tradicije, uvode eksperimentalne postupke i tehnološke inovacije u promišljanju i produkciji pokretne slike i zvuka.

Aleksandar Davić je rođen 1961, a preminuo je 2020. godine. Bio je bio filmski reditelj, intermedijski umetnik, scenarista, producent, edukator i glumac.
 
Njegovi filmovi i video radovi su nagrađivani na brojnim festivalima, kao i izlagani u muzejima. U kolekciji MSUV se nalaze kopije dela "Poslednja dadaistička predstava" iz 1992. godine, kao i njegov autorski rad "Očevidac" iz 1996. godine.
 
 
"Poslednja dadaistička predstava" iz 1992. godine predstavlja omaž i reaktuelizaciju ideja internacionalnog pokreta Dada od posebnog značaja u kontekstu dominantnih desnih političkih tendencija poslednje decenije 20. veka.
 
Poslednje ostvarenje Aleksandra Davića, dokumentarni serijal od šest epizoda "Naša istorijska avangarda" u produkciji Roremachine iz 2020. godine, bavi se istorijom avangardnih umetničkih pokreta u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca/Kraljevini Jugoslaviji, periodom između dva svetska rata, dadaizmom, nadrealizamom i zenitizmom.
Ova retrospektivna izložba je nastala u saradnji Muzeja savremene umetnosti Vojvodine i Akademije umetnosti Novi Sad, a biće izložena do 13. novembra.
 
Otvaranje je u 19 časova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič