VIDEO: Koreaodrama povodom 700 godina manastira Gračanica u sredu u SNP-u

Ansambl "Venac" izvešće koreaodramu "700 - Venac igra u slavu 700 godina manastira Gračanica" u sredu, 9. novembra u Srpskom narodnom pozorištu.
Ansambl "Venac" je još tokom 2020. godine krenuo pripremu i razradu ideje stvaranja folklorne (dramske i igračke/plesne) predstave na temu 700 godina od izgradnje i osvećenja manastira Gračanice sa prikazom njegovog trajanja i opstanka kroz vekove sa srpskim narodom sa ovog prostora uz umetnički osvrt na prelomne istorijske momente. 
Cilj programa "700" je slavljenje velikog jubileja sedam vekova manastira i promovisanje kulturno-istorijske baštine (materijalne i nematerijalne) srpskog naroda na prostoru Kosova i Metohije kako bi se objasnilo javnosti kroz umetničko delo šta Kosovo i Metohija predstavljaju srpskom narodu i Srbiji i koliko je značajan ovaj prostor u duhovnom i kulturološkom smislu za budućnost i opstanak srpske zajednice.
 
Program Ansambla "Venac" pod nazivom "700" – kroz igru, muziku, pesmu, dijaloge i filmske deonice govori o sudbini porodice Radović iz sela Sušica pored Gračanice hronološki od zidanja manastira do današnjih dana. Radovići se pominju u osnivačkoj "Gračaničkoj povelji" kralja Milutina ispisanoj na zidovima samog hrama i kroz najbitnije istorijske događaje srpske istorije i naroda sa ovog prostora oslikava sudbinu običnog čoveka iskazanu kroz igru, pesmu, običaje i scenski pokret inspirisan događajima. Kroz celo putovanje vodi nas mladić iz porodice Radović, koji u današnjem vremenu, 2022. godine, isprovociran jednim razgovorom kroz svoje misli i sećanja vodi gledaoce kroz istoriju svoje porodice od 1321. do danas. U sam program je utkan deo koreodrame "Fresca Viva/Oživljena freska" slavnog srpskog koreografa Bratislava Grbića, rođenog Prizrenca, inspirisane motivima tradicionalne igre koja se pojavljuje na freskama srpskih srednjevekovnih manastira.
 
 
Tim koji je realizovao program "700" je sledeći:  
 
Reditelj: Dragan Elčić; 
Producent: Snežana Jovanović
Autor i koreograf: Miloš Cile Mitić; 
Muzika: Zdravko Ranisavljević; 
Kostimograf: Boris Čakširan; 
Šminka i maska: Mirjana Rakić; 
Majstor svetla: Milan Grbić; 
Majstori tona: Nebojša Sajić, Bora Stojković, Nikola Kostić; 
Produkcija zvuka: Aleksandar Sofronijević - AS STUDIOTON Beograd; 
Video produkcija: RAMONDA PRODUCTION Beograd.
 
Program će u SNP-u počeće u sredu u 19 časova.
 
Premijere koreodrame "700" bile su 22. juna u Narodnom pozorištu u Beogradu i u Banjaluci 1. jula na Tvrđavi Kastel, dok će se u Kosovskoj Gračanici održati 3. decembra. 
 
"Venac" planira da ovaj program prikaže u 2023. godini širom Srbije. 
  • Hvala

    06.11.2022 21:09
    Dacu sebi za pravo da se izjasnim kao "savremenik" vremena u kom živim, a to znači da apriori odbacujem sve kulturno-istorijsko-duhovne baštine ovakvih predstava. Razlog je zloupotreba i eksploatacija takve baštine u trenutnoj političko-kriminalizovanoj strukturi koja sebe naziva "država" srbija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič