Ciklus filmova i predavanja o nasilju nad ženama od ponedeljka u CK13

Ciklus filmova i predavanja "Po istinitoj priči" održaće se od ponedeljka, 28. novembra do četvrtka, 1. decembra u Omladinskom centru CK13.
U okviru feminističkog programa "Hrabrost je zarazna" CK13 će obeležiti 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama ciklusom filmova i predavanja o muškom nasilju "Po istinitoj priči", u okviru kog će se prikazati četiri filma zasnovana po istinitim događajima, a svaki od filmova će pratiti predavanje na temu oblika nasilja koji se obrađuje u filmu.
"Svaki od filmova u ciklusu tematizuje određeni oblik muškog nasilja: partnersko i porodično nasilje, homofobiju i transfobiju. Oblici muškog nasilja i mehanizmi njegove reprodukcije i umnožavanja su raznovrsni i brojni, ali analiza potvrđuje njihovu jednorodnost: počinitelj je patrijarhalni muškarac", poručuju organizatori ciklusa.
Program sva četiri dana počinje u 18 časova, a ulaz će biti besplatan.
 
PROGRAM:
 
Ponedeljak, 28. novembar
 
18h - "I Was Lorena Bobbitt", 2020, rediteljka Danishka Esterhazy, Kanada/USA, 97 min
20h - Predavanje "O kulturi nasilja i spektaklu", Vera Kopicl
 
Utorak, 29. novembar
 
18h - "The Burning Bed", 1984, reditelj Robert Greenwald, USA, 97 min
20h - Predavanje "Šta sam naučila radeći u skloništu za žene i decu žrtve nasilja", Nadežda Radović
 
Sreda, 30. novembar
 
18h - "Boys Don’t Cry", 1999, rediteljka Kimberly Peirce, USA, 118 min
20h - Predavanje "Reprezentacija nasilja nad transrodnim osobama u popularnoj kulturi", Aleksa Milanović
 
Četvrtak, 1. decembar
 
18h - "The Matthew Shepard Story", 2002, reditelj Roger Spottiswoode, Kanada/USA, 88 min
20h - Predavanje "Mi te čujemo" i razgovor o filmu "The Matthew Shepard Story" sa Dragoslavom Barzut
 
Međunarodna kampanja "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" ima za cilj podizanje svesti o problemu nasilja nad ženama. Počela je 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava se 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava. Kampanja se sprovodi od 1991. godine i tokom njenog trajanja ženske grupe i feminističke organizacije širom sveta organizuju javna okupljanja, programe, akcije, kampanje zagovaranja. Kampanja se koristi kao organizaciona strategija i kao poziv na eliminaciju svih oblika nasilja nad ženama i devojčicama. Ovogodišnja tema kampanje je "UNITE! Activism to end Violence against women and girls".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič

Novosađani baš vole "One Stvari"

Popularni glumac i humorista Dragoljub Mićko Ljubičić ponovo dolazi u Novi Sad, gde će 31. marta, u velikoj sali SNP-a izvesti svoj veoma uspešni sex-kabare "One Stvari".