Festival kvir filma "Merlinka" od 9. do 12. decembra u KCNS: Na programu 14 ostvarenja

Četrnaesto izdanje Međunarodnog festivala kvir filma "Merlinka" održaće se od 9. do 12. decembra u Kulturnom centru Novog Sada.
"'Sloganom Acta, non verba' odnosno 'Dela, ne reči' festival želi da istakne da podrška LGBT+ zajednici koja se zasniva na rečima i lajkovima ne daje rezultate i više nije dovoljna. Vreme je za angažovanu filmsku umetnost, fizičko prisustvo i Merlinka filmski festival", navodi direktor festivala Predrag Azdejković.
Festival u Novom Sadu 9. decembra u 19 časova otvara kratki dokumentarni film "Meldita, ljubavna pesma Sarajevu" u kome Božo Vrećo, najrevolucionarniji umetnik Balkana, peva o životu, prevladavanju prepreka i ljubavnoj priči dva grada, Sarajeva i Barselone. Reditelji ovog ostvarenja su Raúl de la Fuente Calle i Amaia Remirez.
Odmah nakon ovog filma biće prikazan kratki igrani film "Frida", Aleksandre Odić, koji je nagrađen na Filmskom festivalu u Kanu. Ovo ostvarenje prikazuje susret mlade medicinske sestre i njene pacijentkinje istog uzrasta Fride, na granici profesionalne distance i želje za bliskošću.
 
Tokom četiri dana manifestacije biće prikazano 14 igranih, dokumentarnih i kratkih filmova, među kojima su odlično ocenjeni holivudski romkom "Burazeri" Nikolasa Stolera (Preboleti Saru Maršal, Samo ga dovedi, Loše komšije...), slovenački dokumentarac "LGBT_SLO_1984" Borisa Petkoviča koji je u svetsku premijeru imao u septembru na Merlinka klasik festivalu u Beogradu, francuski film "Peter von Kant" Fransoa Ozona koji je premijerno prikazan na Berlinalu i predstavlja omaž Fasbinderu, nemački igrani film "Čaura" Leoni Kripendorf koji je takođe premijerno prikaza na Berlinalu i srpski igrani film "Kristina" Nikole Spasića koji zatvara festival.
 
Program festivala Merlinka će biti prikazan i u Domu omladine Beograda od 8. do 11. decembra.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič