Predavanje "Uroš Predić kroz sliku zadužbinarstva Matice srpske" u petak u Galeriji Matice srpske

Predavanje "Uroš Predić kroz sliku zadužbinarstva Matice srpske" održaće se u petak, 9. decembra u Galeriji Matice srpske.
Predavanje "Uroš Predić kroz sliku zadužbinarstva Matice srpske" u petak u Galeriji Matice srpske
Foto: 021.rs
Održava se u okviru pratećeg programa izložbe "Uroš Predić. Život posvećen lepoti i umetnosti".
Na predavanju će govoriti upravnica poslova Matice srpske Jelena Veselinov.
Zadužbinari su kroz istoriju svoju imovinu davali na upravu Matici srpskoj sa osećajem sigurnosti da će njihova želja da doprinesu ostvarivanju opštekorisnih ciljeva biti trajno ispunjavana. 
 
Za korisnike, Matičine zadužbine su značile mogućnost za školovanje, usavršavanje u inostranstvu i druge namene koje su bile podudarne zadužbinskim.
 
Mesto Uroša Predića u slici zadužbinarstva Matice srpske moguće je posmatrati na tri načina - kao prvog korisnika Zadužbine Hristifora Šifmana kojom je upravljala Matica srpska i iz čijih sredstava je primao stipendiju koja mu je omogućila školovanje na Akademiji umetnosti u Beču.
 
Sa druge strane, iz prepiske sa prijateljem Bogdanom Dunđerskim saznajemo da je Predić imao značajnu ulogu u Bogdanovoj odluci da upravljanje svojom zadužbinom poveri Matici srpskoj. 
 
Naposletku, Predić je i sam bio zadužbinar Matice srpske poklanjajući ili slikajući za simbolične sume portrete njenih zadužbinara, od koji neke imamo prilike da vidimo na aktuelnoj izložbi o stvaralaštvu Uroša Predića.
 
Predavanje počinje u 19 časova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič