Prijave za filmske radionice u Novom Sadu - učite od priznatih umetnika domaće scene

Radionice u okviru Festivala evropskog filma održaće se od 19. do 25. avgusta u prostorijama OPENS-a.
Prijave za filmske radionice u Novom Sadu - učite od priznatih umetnika domaće scene
Foto: Pixabay
Organizatori festivala pozivaju mlade između 18 i 30 godina da se prijave i učestvuju na tri različite radionice u vezi sa produkcijom filma koje će održati petoro renomiranih umetnika sa filmske scene Srbije.
Prva u nizu od radionica biće "Od ideje do priče – osnove dramaturgije kratkometražnog filma" planirana za 19. avgust
Radionica će biti održana pod vođstvom dramaturga Maše Seničić i Borisa Grgurovića.
 
U okviru radionice polaznici će imati priliku da se upoznaju sa osnovama filmske dramaturgije, strukture scenarija dugometražnog filma kao i o razlikama između strukture za dugometražni i kratkometražni film.
 
Pored teorijskog dela, svi polaznici će imati priliku da u okviru writers' room-a po grupama rade na razradi sopstvenih ideja za kratkometražni film.
 
Prijave su moguće putem linka: OVDE
 
Za 20. avgust zakazana je radionica "Kratkometražni dokumentarni film – kako ispričati isečak stvarnosti" koju će voditi Marko Grba Singh čiji je prvi dugometražni film "Rampart" (2021) premijerno prikazan na filmskom festivalu u Lokarnu.
 
U okviru radionice polaznici će imati priliku da se upoznaju sa osnovama filmske režije dokumentarnog filma sa posebnim osvrtom na kratkometražni dokumentarni film. Naučiće kako pronaći priču i izgraditi odnos sa subjektima dokumentarnog filma, kao i zbog čega je to važno. U čemu nam pomaže arhiva, kako se radi sa ekipom, a pričaće i o inovativnim pristupima i eksperimentalnom u dokumentarnom filmu.
 
Prijave su moguće putem linka: OVDE 
 
Poslednja radionica u okviru festivala "Od priče do živih slika – osnove režije kratkometražnog igranog filma" biće 25. avgusta, a vodiće je direktorka fotografije Bojana Andrić i reditelj Kosta Đorđević.  
 
Korisni saveti o kreiranju ekipe i radu sa malim budžetima, metodama rada sa glumcima i kreativnom upotrebom zvuka na filmu, omogućiće polaznicima radionice da svoje ideje sagledaju na praktičan način koji će ih voditi ka realizaciji novih filmova. Poslednji dugometražni film koji je realizovao ovaj dvojac "Žal" nastao je uz podršku Media Deska Kreativna Evropa. 
 
Prijave su moguće putem linka: OVDE 
 
Cilj filmskih radionica kojima se ovog avgusta najavljuje tradicionalni Festival evropskog filma jeste razvoj filmske umetnosti, njena decentralizacija i stvaranje novih uslova za dalji razvoj domaće kinematografije mogući su kroz razvoj veština i edukaciju mladih. 
 
Kroz radionice pisanja scenarija, režije dokumentarnog i kratkometražnog igranog filma, festival otvara mogućnosti za mlade da unaprede svoja znanja u oblasti filmske produkcije.
 
Sve radionice će se održavati u periodu od 11 do 16 časova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič