Predavanje "Novosadski građanski enterijeri" u petak u Galeriji Matice srpske

Predavanje "Novosadski građanski enterijeri krajem 19. i početkom 20. veka" održaće se u petak, 18. avgusta, u Galeriji Matice srpske.
Predavanje "Novosadski građanski enterijeri" u petak u Galeriji Matice srpske
Foto: 021.rs

Održava se u okviru pratećeg programa izložbe "Poklon-zbirka Dragiše Brašovana".

Predavanje će držati muzejska savetnica Muzeja grada Novog Sada i istoričarka umetnosti Ljiljana Lazić.
Kada je u pitanju razvoj građanske kulture na području Srbije, muzejski fondovi su najbogatiji materijalom koji potiče iz druge polovine 19. i prve polovine 20. veka.
 
Građanska klasa se u Novom Sadu počela razvijati još krajem 18. veka, a svoj vrhunac je doživela upravo u navedenom razdoblju.
 
Ljiljana Lazić će predstaviti tri enterijera koji danas više ne postoje u svom originalnom stanju, ali na osnovu fotografija i sačuvanih predmeta imamo uvid u to kako su izgledali. 
 
Nalazili su se u užem centru grada (Grčkoškolskoj, Dunavskoj i Železničkoj ulici) i pripadali dobrostojećim građanima s kraja 19. i prve polovine 20. veka. 
 
Osim što potiču iz različitih epoha, u pitanju su i tri različita načina uređenja domova: prvi predstavlja primer kako je jedna domaćica krajem 19. veka uređivala kuću, za uređenje drugog je angažovan profesionalni umetnik-dizajner, a treći je slika unutrašnjosti doma jednog kolekcionara i ljubitelja umetnosti.
Predavanje počinje u 19 časova.
  • комшиница

    18.08.2023 00:09
    за CV
    Какав коментар!?! Да су тако размишљали по белом свету не би остао камен на камену. Нико се не пита зашто је то све пропало. Ваљда је прва и основна ствар бринути о кући у којој живиш. Већина кућа је после рата допала у руке које коме, шта је њих болело уво за то све. То је политика, добили једном, па ће и други пут. Срам вас било!
  • Marta

    16.08.2023 07:17
    @CV
    Tebe treba poslati da zivis na novoj Detelinari u neku "kvalitetnu" investitorsku zgradu, jer nisi ni za 'di si! Strasno, kakav komentar!
  • Cv

    16.08.2023 05:38
    Cv
    Zato nam Strogi Centar izgleda rusevno staro i pri urusavanju! Neisplati se rekonstruisati niti ovako cuvati jer je to trebalo ciniti pre vise decenija...sada je to pri samom kraju za skoro celokupnim rusenjem! Nezabiravite da su jedne od najlepsih kuca iz sredine 19 veka srusene zarad SNP! Zakon o ZS iziskuje ogromne novce gradjana jer rekonstrukcija takvih objekata mora biti u celosti od statike do zadnjeg biber crepa ne samo okreciti i za tri cetiri godine opet nanovo! Dok objekti u privatnoj svojini iziskuju jos vise novca koje treba dati vlasnicima jer vecina zivi od njih! Takvi su zakoni skoro svugde u svetu i ako hocemo ocuvati bar u gradskom vlasnistvu takve objekte trebace dosta novca o privatnom vlasnistvu...to je vec izgubljeno jer skoro svi koliko je meni poznato zele da to sruse ili prodaju po trzisnoj vrednosti u sta spada lokacija enterijer itd...i veoma cesto ide na milonske iznose u evrima sto je i normalno!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič