Konzervatorske priče o predmetima Poklon-zbirke Dragiše Brašovana danas u Galeriji Matice srpske

Konzervatorske priče o predmetima iz izložbe "Poklon-zbirka Dragiše Brašovana" održaće se danas, 8. septembra u Galeriji Matice srpske.
Konzervatorske priče o predmetima Poklon-zbirke Dragiše Brašovana danas u Galeriji Matice srpske
Foto: 021.rs
Na izlaganju će govoriti konzervatori GMS Snežana Mijić i Uroš Mirić, saradnica Akademije umetnosti u Novom Sadu Željka Despotović i restaurator stilskog nameštaja David Savić.
Pre nego što muzejski predmeti ugledaju svetlost izložbenih prostorija, bivaju posmatrani očima konzervatora i restauratora. U tom procesu, iza vrata radionica i ateljea, oni otkrivaju šta se sve odvijalo u životu jednog predmeta na nivou materijala. 
Razumevajući prethodni život predmeta, konzervatori im vraćaju "stari sjaj", štiteći ih i čuvajući za budućnost.
 
Raznolikost materijala Poklon-zbirke Dragiše Brašovana za konzervatore Galerije Matice srpske predstavljala je poseban izazov i zahtevala različite konzervatorsko-restauratorske procese, u kojima su učestvovali i saradnici Galerije. 
 
Čišćenje, rekonstrukcija nedostajućih delova, retuš, nanošenje zaštitnih slojeva i priprema predmeta za izlaganje, samo su neki od njih. Osim rada na samim predmetima, posetioci će biti u prilici da saznaju i nešto više o značaju digitalne rekonstrukcije za očuvanje nasleđa. 
 
Projekcija digitalne rekonstrukcije jednog dela enterijera porodične kuće Brašovan čini sastavni deo izložbe i važan doprinos budućim rekonstrukcijama. 
Nastala fotogrametrijskim snimanjem i modelovanjem, uz pomoć osnove objekta, fotografija i predmeta, uvodi posetioca u svet u kom su se prvobitno nalazili eksponati predstavljeni u prostorijama Galerije.
 
Događaj počinje u 19 časova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič