Obilazak Brašovanovih arhitektonskih projekata u petak, a potom i kustosko vođenje kroz izložbu

Obilazak arhitektonskih projekata Dragiše Brašovana održaće se u petak, 22. septembra, nakon čega će biti organizovano kustosko vođenje kroz izložbu posvećenu radu ovog arhitekte.
Obilazak Brašovanovih arhitektonskih projekata u petak, a potom i kustosko vođenje kroz izložbu
Foto: 021.rs
Obilazak Brašovanovih projekata na Bulevaru Mihajla Pupina, koji je samo u toj ulici ostavio tri značajna javna objekta, vodiće arhitekta Darko Polić.
Među prvim i najreprezentativnijim objektima jeste palata Radničke komore, na uglu Bulevara Mihajla Pupina i Ulice Sonje Marinković.
Objekat je izgrađen između 1930. i 1931. godine na osnovu Brašovanovog prvonagrađenog rada na javnom konkursu 1929. godine, a projekat je na izložbi moderne arhitekture u Pragu 1930. godine dobio prvu nagradu. 
 
Drugo Brašovanovo delo - kompleks Banovine, sagrađen je u periodu između 1937. i 1940. godine. Kompleks je među najpoznatijim, najboljim i najuspešnijim delima Dragiše Brašovana. 
 
Treći veliki projekat - Glavna pošta, građen je u periodu od 1956. do 1962. godine. 
 
Obilaskom ovih Brašovanovih projekata, arhitekta Darko Polić će ukazati na njihove karakteristike, istoriju gradnje, kao i značaj arhitektonskog rada Dragiše Brašovana u Novom Sadu, nakon čega će publika biti u prilici da obiđe i izložbu "Poklon-zbirka Dragiše Brašovana" u Galeriji Matice srpske sa kustoskinjom Ivanom Janjić.
Okupljanje za obilazak Brašovanovih projekata na Bulevaru Mihajla Pupina je u 19 časova u Galeriji Matice srpske.
  • Walter

    22.09.2023 13:28
    Baš lepo
    Odlična ideja i odličan vodič kroz Brašovanovu zaostavštinu. Siguran sam da će Darko Polić na vrlo zanimljiv način približiti prisutnima navedene građevine.
  • Posmatrač

    21.09.2023 16:49
    Brašovan...
    ...Car.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič