Festival kratkometražnog filma Filmski front od sutra u KCNS: Na programu više od 60 ostvarenja

Međunarodni festival kratkometražnog igranog filma Filmski front, 21. izdanje, počeće u četvrtak, 26. oktobra u Kulturnom centru Novog Sada i trajaće do nedelje, 29. oktobra.
Novosađani će imati priliku da pogledaju preko šezdeset kratkometražnih ostvarenja, a ulaz na sve projekcije biće besplatan.
Tokom četiri dana festivala publika će imati priliku da pogleda takmičarske selekcije: Srbija/region i Međunarodna selekcija, ali i da uživa u pratećem programu koji donosi animirane filmove iz regiona, horor filmove iz celog sveta, Front specijal filmove, ali i novosadsku premijeru dokumentarnog filma "Bez" reditelja Luke Papića. Pobednika regionalne selekcije odlučivaće stručni žiri u sastavu rediteljka Mina Đukić i reditelji Luka Papić i Siniša Cvetić. Pobednik ove selekcije će dobiti nagradu od 100.000 dinara koju festival dodeljuje u saradnji sa Filmskim centrom Srbije. Pored projekcija, biće organizovan i masterclass program koji će držati reditelj Luka Papić pod nazivom "Kako i zašto pisati scenario za ne-igrane forme?". 
Tokom svih festivalskih dana, publika će imati priliku da poseti i izložbu animiranih grafika Viktora Jana, "TR-ART-SPAREN-TAN" u holu Kulturnog centra Novog Sada. 
 
Kao novina ovogodišnjeg festivala ističe se projekat "Front za sva čula" u okviru kog se doprinosi višem nivou kulturne participacije društveno osetljivih grupa. 
 
Svi filmovi takmičarske selekcije, kako domaće tako i strane produkcije, biće titlovani, te na taj način prilagođeni gluvim i nagluvim osobama.
 
"Što se tiče Srbija/region selekcije, uglavnom su to filmovi mladih autora, a problemi odrastanja su i dalje u fokusu, mada ima i smelijih žanrovskih iskoraka. Što se tiče Međunarodne selekcije, tematski možemo primetiti da značajan broj filmova problematizuje položaj žena, kako u izrazito patrijarhalnim kulturama tako i u uslovima liberalnih kapitalističkih društava. Potom tu su lične drame, dva osvrta na Rusko-ukrajinski sukob, odjeci kovid pandemije i migrantske krize...", rekao je selektor Filip Markovinović.
 
Satnica festivala dostupna je na zvaničnom sajtu festivala filmfront.rs. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič