Predavanje i film "Vasa Pomorišac i atelje Stanišić - stvaranje vitraža" u petak

Predavanje i projekcija filma "Vasa Pomorišac i atelje Stanišić - stvaranje vitraža" održaće se u petak, 2. februara, u Galeriji Matice srpske.
Publika će moći nešto više da sazna o Pomoriščevim vitražima, kao i o njihovoj izradi, od Aleksandre Stanišić iz ateljea "Stanišić 1908" u Somboru.

Pionirski doprinos srpskoj umetnosti Vasa Pomorišac je dao u mediju vitraža. Usavršavanje u oblasti slikanja na staklu stekao je u Londonu, ali i zahvaljujući britanskoj umetničkoj sceni koja mu je otvorila pogled ka dekorativnoj umetnosti.

Njegov prvi vitraž sa predstavom Svetog Đorđa izložio je u Britanskom paviljonu na velikoj Međunarodnoj izložbi dekorativnih umetnosti u Parizu 1925. godine. Iste godine objavljene su prve vesti o njemu u beogradskoj periodici vezane za "Uspenje Bogorodice", koje je slikao za katoličku crkvu u rodnom Modošu. 
 
Tako se Pomorišac afirmisao i kao umetnik vitraža, fresko slikarstva i primenjene umetnosti, o čemu svedoče brojni izloženi radovi.
 
Predavanje je deo pratećeg programa izložbe "Pomorišac - Vasa Pomorišac". 
 
Specijalno, povodom izložbe u Galeriji Matice srpske, izveden je vitraž "Alegorija vazduhoplovstva" prema prvobitnom nacrtu za hol Aero-kluba u Beogradu. Danas zdanje Aero-kluba krasi Pomoriščev vitraž sa nešto drugačijom predstavom.
 
Izloženi vitraž izveden je u saradnji sa stručnjacima iz Ateljea "Stanišić 1908" iz Sombora, s čijim prethodnicima je i sam Pomorišac radio na izradi svojih vitraža.
 
Početak je u 19 sati.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič