Predavanje "Banjske čaše" u sredu u Muzeju Vojvodine

Predavanje "Banjske čaše - od umetničkog predmeta do suvenira" biće održano u Muzeju Vojvodine, u sredu, 7. februara.
Predavanje "Banjske čaše" u sredu u Muzeju Vojvodine
Foto: 021.rs
Predavač je Dejan Vorgić, istoričar umetnosti, kustos Narodnog muzeja Zrenjanin.
 
Kolevka ovog tipa stakla nalazi se u češkom mestu Teplice i njegov uspon bio je u direktnoj vezi sa razvojem banjskog lečilišta početkom XIX veka. Tokom banjske sezone, odnosno od maja do septembra, Teplice su pulsirale kulturnim i privrednim životom.
 
Sezonski trgovci iz Praga, zanatlije (graveri) i prodavci stakla iz oblasti Novog Bora i Kameničkog Šenova dolazili su u Teplice da prodaju svoju staklenu robu gostima banje. 
Tepličke čaše bile su tražene među bogatom aristokratijom, ali ih je kupovao i građanski stalež.
 
Pored suvenirskog karaktera čaše nose snažan umetničko-zanatski pečat majstora koji su ih radili, a imale su i praktičnu namenu kao čaša za piće sa lekovitih izvora. 
Najčešći motiv za gravure bile su zgrade banje, prirodni fenomeni, kulturno-istorijski spomenici i različiti simboli i natpisi. Poseban podtip banjske čaše ima pljosnatu formu prilagođenu nošenju u džepu, usled čega se često nazivaju i džepne čaše.
 
Od kraja XIX veka "banjske čaše" se proizvode i na teritoriji današnje Srbije.
 
Predavanje je prateći program izložbe "Staklo", a počinje u 18 sati.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič