VIDEO: Premijera predstave "Mišja groznica" u petak u SNP-u

Predstava "Mišja groznica", po tekstu Aleksandra Popovića, u režiji Đorđa Nešovića, biće premijerno izvedena u petak, 9. februara, u Srpskom narodnom pozorištu.
Uloge su poverene Sanji Ristić Krajnov, Miji Simonović, Marku Saviću, Dimitriju Aranđeloviću, Vukašinu Ranđeloviću i Aleksandru Sarapi.
 
Popovićevi komadi su ogledalo balkanskog mentaliteta i društvenog sistema koji, uprkos neprestanoj želji i nadanju o miru, ne može na taj mir da pristane, jer za njega nije spreman, kaže reditelj Đorđe Nešović. 
"Pojam mira (primirja) je na našim prostorima neka vrsta utopije, egzotike, kojoj se svi nadamo i neprestano očekujemo. Likovi u ovoj drami su presek stanja društva u kojem danas (kao i pre 30 godina kada je napisan komad) živimo. Svaki od njih je predstavnik jedne društvene kategorije koja oblikuje aktuelnu društvenu situaciju. Oni su odgovorni za sprovođenje i krunisanje mirovnog sporazuma, ali oni su takođe svesni da mir njima ništa dobro neće doneti. Oni žive od nemira, oni uspevaju da opstanu samo u situacijama koje su vanredne, situacijama u kojima mogu da muljaju, lažu, koje mogu da koriste za lični profit, oni mogu uspeti samo u metežu", navodi reditelj.
Prema njegovim rečima, Popovićevi komadi predstavljaju uzbudljiv poligon za istraživanje smeha, ali onog koji ostavlja gorak ukus.
 
"Pisac nam je dao neverovatne likove, koje ćemo voleti i koji će nas zabaviti, ali i, nadam se, naterati na razmišljanje i delanje", kaže Nešović.
 
"Tokom rada na predstavi, jedan od najvažnijih zadataka koji smo sebi zadali bio je da postavimo pitanje: da li smo mi, takvi kakvi jesmo (dakle apsurdni), i kakvim nas je pisac opisao, zapravo sposobni da održimo mir. Drugim rečima, da li nam je mir uopšte potreban ili su svi naši napori u stvari tek pokušaj da se u (uvek) nemirnim vremenima po svaku cenu snađemo", reči su
dramaturškinje Isidore Milosavljević. 
 
 
Dramsko stvaralaštvo Aleksandra Popovića ostavilo je neizbrisiv trag u istoriji srpskog pozorišta. U SNP ranije su igrane njegove drame: Razvojni put Bore Šnajdera, Druga vrata levo, Ljubinko i Desanka, Bela kafa i Mrešćenje šarana. 
 
Premijera predstave "Mišja groznica" je u petak, 9. februara, u 20.30 časova, na Kamernoj sceni SNP-a.
 
Prva repriza je 21. februara.

Teme

snp

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič