Konzervatorske priče o restauraciji slike "Ženidba Dušanova" u petak u Galeriji Matice srpske

Konzervatorske priče o restauraciji slike "Ženidba Dušanova" posetioci mogu čuti u Galeriji Matice srpske u petak, 9. februara.

U konzervatorskoj praksi povremeno se pojavi slučaj sasvim drugačiji od drugih. Akvarel na papiru, izlepljen tutkalnim trakama, autora Vase Pomorišca na kojem je predstavljena Ženidba cara Dušana, svojom dužinom od preko 230 cm, pred restauratore Galerije doneo je niz dilema. 

Kako je ovo delo ponovo restaurirano i podlepljeno na novi japanski papir i laneno platno, saznaćete od konzervatora Galerije Danila Vuksanovića i Darka Despotovića. Gost predavanja biće restaurator knjižnog poveza i papira u Biblioteci Matice srpske, sada u penziji, Georg Jovanović koji je takođe učestvovao u ovom zahtevnom zadatku.
Konzervatorske priče su deo pratećeg programa izložbe "Pomorišac - Vasa Pomorišac".
 
Počinju u 19 časova.
 
Tokom vikenda, 10. i 11. februara, u 13 i 17 sati, održaće se autorska vođenja kustosa Nikole Ivanovića, kroz izložbu "Paja Jovanović i Gustav Klimt".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič