Izložba fotografija o karnevalskim običajima u Portugalu

Gradska biblioteka organizovala je izložbu fotografija "Karetoš – tradicije maskiranja koje povezuju Portugal i Balkan", u saradnji sa Institutom za portugalski jezik "Kamoiš".
Izložba fotografija o karnevalskim običajima u Portugalu
Foto: 021.rs
Reč je o pokladnim i karnevalskim običajima koji su se zadržali još jedino na severu Portugala, a najzapaženiji su oni u selima Podens i Lazarim, gde "Karetoš", tj. maskirani pojedinci, predstavljaju nestašluke, euforiju i radost, dozvoljene u ovo doba godine, posle hladnih i mračnih zimskih meseci, istovremeno slaveći plodnost proleća koje se približava.
Karnevalske povorke predstavljaju deo zajedničke obredne kulture, karakteristične za mnoge delove Evrope. Iako imaju isto poreklo, postoje mnogobrojne varijante koje njihovi nosioci generacijama neguju kao važan simbol kulturnog i lokalnog identiteta. 
Organizuju se zimi i početkom proleća, najčešće za poklade – pred sam početak uskršnjeg posta ili Korizme. 
 
Izložba fotografija trajaće do 12. aprila, u Ogranku biblioteke "Anica Savić Rebac" na Trgu republike 2.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič