Predavanje "Egzistencijalizam i enformel" u petak u Galeriji Matice srpske

Predavanje filozofkinje Jovane Simić "Egzistencijalizam i enformel" održaće se u petak, 5. aprila, u Galeriji Matice srpske, kao prateći program izložbe "Inspirisani Francuskom".
Za srpsko-francuske umetničke veze u posleratnom periodu veliki značaj imaju filozofija egzistencijalizma i umetnost enformela. 
 
Egzistencijalna kriza nastala u Evropi nakon traumatičnih ratnih iskustava omogućila je pojavu enformela u Francuskoj pedesetih godina XX veka. Ovaj pokret postao je izraz umetničkog otpora i protesta, kao i sumnje u postojeći sistem vrednosti. To je neformalna umetnost koja potpunom dekonstrukcijom forme radikalno raskida sa tradicijom, nastojeći da, negacijom slike i predstavljačkog, stvori nešto novo. 
U sklopu predavanja biće reči i o nekim od najznačajnijih predstavnika enformela, kao što su Fotrije, Vols i Dibife u Francuskoj, odnosno Polok, De Kuning i Rotko u okviru Njujorške škole apstraktnog ekspresionizma, kao i o važnim momentima koji su obeležili uspon ovog pokreta i njegovo brzo širenje na međunarodnoj umetničkoj sceni.
Enformel je uneo revoluciju na tadašnju umetničku scenu, a njegov uticaj osetili su i srpski umetnici inspirisani francuskim uzorima.
 
Posetioci će imati priliku da saznaju više o enformelu u slikarstvu Miodraga Miće Popovića i Lazara Vozarevića, dvojice slikara čiji se radovi mogu videti na aktuelnoj izložbi "Inspirisani Francuskom".
 
Predavanje počinje u 19 sati.
 
Tokom vikenda, od 13 i od 17 sati, održaće se kustoska vođenja kroz ovu izložbu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič