Predavanje "Za stolom sa Romanovima" u subotu u KS Rumenka

Predavanje "Za stolom sa Romanovima" održaće se u subotu, 27. aprila, u Kulturnoj stanici Rumenka.
Predavanje "Za stolom sa Romanovima" u subotu u KS Rumenka
Foto: 021.rs
Predavanje o spoju istorije, umetnosti i nauke o gastronomskom nasleđu držaće istoričarka umetnosti i gastroheritologa Tamara Ognjević.
Ovo predavanje je prvi put održano u sklopu pratećih programa ekskluzivne, gostujuće izložbe muzeja Ermitaž "Carski porcelan. Epoha Romanova u carskim servisima" u Narodnom muzeju Srbije prošle jeseni.
"Savremeni čovek obično zamišlja carske bankete iz epohe najslavnije ruske dinastije kao raskošnu sliku na kojoj dominiraju porcelan sa grbom dinastije, skupoceni kristal, srebrni pribor za obedovanje, salvete od finog damasta i slično. Na filmu je to zaista tako, ali kako je banket ruskih careva i carica izgledao u stvarnosti, šta se na njemu zaista jelo i pilo, na koji način je servirano, koliko je ta gastronomska ponuda bila nacionalna, a u kojoj meri uticaj inostranih kuhinja, i koliko je vladar o odlučivao o tome šta će jesti", objašnjava Ognjenović.
 
Publika će biti u prilici i da proba tradicionalnu rusku poslasticu koju je za ovu priliku specijalno dizajnirala stalna saradnica Artis centra, poslastičarka Dragana Vasić.
 
Predavanje u KS Rumenka je besplatno, ali je zbog ograničenog broja mesta prijavljivanje obavezno na broj telefona 064/846-16-21.
 
Početak je u 18 časova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič