Program Noći muzeja u Galeriji Matice srpske

U subotu, 18. maja, od 10 sati do ponoći, u Galeriji Matice srpske biće obeležen Međunarodni dan muzeja i Evropska noć muzeja.

Ulaz je besplatan.

Program:
 
11 sati: Kreativna radionica za decu Noć u muzeju
 
Tokom radionice, deca će imati priliku da dožive pravu noć u muzeju, tako što će zajedno sa muzejskim edukatorima prošetati mračim prostorom Galerije i uz pomoć baterijskih lampi tražiti slike. Na ovaj način, istražiće slike nastale u okviru posebnog umetničkog pravca – intimizma i otkriti na koji način i zašto su slikari i slikarke, poput Marka Čelebonovića i Ljubice Cuce Sokić, voleli da prikazuju lične prostore ljudi. Muzejski edukatori će sa decom razgovarati o intimnom prostoru, slobodnom vremenu i pojmu dosade. U kreativnom delu, deca će nacrtati svoje zamračene sobe, a zatim ih, uz pomoć magije boja, osvetleti.
 
Potrebno je prijaviti se OVDE.
13 sati: Promocija knjige Dvadeset godina odrastanja uz umetnost
 
U razgovoru sa upravnicom Galerije Matice srpske Tijanom Palkovljević Bugarski i autorkom knjige Jelenom Ognjanović učestvovaće saradnici i stručnjaci iz oblasti pedagogije – dr Jovana Milutinović i Ksenija Milić, kao i sami učesnici programa Elena Kalem i Dalibor Šandor, koji će više reći na koji način su oni "odrastali uz umetnost u Galeriji".
 
16 sati: Dramska radionica za tinejdžere sa Centrom za pozorišna istraživanja
 
Stručni tim Centra za pozorišna istraživanja iz Novog Sada vodiće dramsko-pedagošku radionicu posvećenu izložbi Inspirisani Francuskom. Radionica po metodologiji Drama u Galerijama namenjena je mladim ljudima uzrasta od 11 do 14 godina. Radionica će kao polazište rada imati neke od umetničkih slika Save Šumanovića, Milana Konjovića, Bogdana Šuputa i drugih srpskih umetnika čija dela su predstavljena na izložbi. Radionica je otvorenog tipa ali je potrebno da učesnici dođu na vreme.
 
17 sati: Porodična avantura i kreativna radionica u Parku skulptura "Na talasima umetnosti"
 
Za porodice sa decom i tinejdžerima, kao i sve zainteresovane posetioce uzrasta od 6 do 106 godina, pripremljen je poseban pisani vodič "Na talasima umetnosti" kroz aktuelnu izložbu. Vodič je ispunjen zadacima i pitanjima koja na zabavan i interaktivan način otkrivaju kratke priče o umetničkim delima predstavljenim na izložbi
Inspirisani Francuskom. 
 
Nakon ove avanture, u Parku skulptura će biti dostupne raznovrsne aktivnosti za decu – crtanje, bojanka sa motivima iz Pariza, drvene i lego kocke.
 
18 sati: Otvoreni konzervatorski atelje
 
Posetioci Noći muzeja imaće priliku da zavire u nedostupne delove Galerije Matice srpske – konzervatorske ateljee. Uz razgovor sa konzervatorima Lukom Kulićem i Ivanom Dobromirov saznaćete kako se restauriraju i konzerviraju umetnička dela različitih materijala – od slika na platnu do ramova i skulptura. Poseban akcenat biće na umetničkim delima koja se trenutno pripremaju za izlaganje u novoj stalnoj postavci.
 
19 sati: Zavirite u svečane salone GMS
 
Da li ste se nekad zapitali šta se nalazi u svečanim salonima Galerije Matice srpske? Oni nose imena po Teodoru Pavloviću, sekretaru Matice srpske (1837–1854) i mr Leposavi Šelmić, upravnici Galerije Matice srpske (1988–2002), a često nisu otvoreni za javnost. U njima su objedinjeni istorijat Galerije putem izlaganja portreta bivših upravnika, građansko portretno slikarstvo 19. veka i kopije prema starim majstorima evropskog slikarstva, a upotpunjeni su stilskim nameštajem. Koja je uloga salona, ideja prostora, koncept, koja dela su izložena – saznajte od kustoskinje Stanislave Jovanović Mindić, uživajući u nesvakidašnjem prostoru.
 
20 sati: Francuski mehurići u muzejskoj noći. Priča o šampanjcu
 
Izložba Inspirisani Francuskom pokazuje nam na koji način su srpski umetnici doživeli Francusku. Kao nezaobilazan deo tzv. joie de vivre-a ili radosti života jeste bilo i ostalo vino, a posebno šampanjac, u kojem uživaju i dan danas svi posetioci ove zemlje. Kako je šampanjac nastao, kako se ispija i kakav je uticaj imao ovaj penušavi napitak sa mehurićima na čitavu Evropu i šire, saznaćete od kulturološkinje Marije Šibanove.
 
21 sat: Autorsko vođenje kroz izložbu Inspirisani Francuskom
 
Pariz je u 20. veku postao svetski umetnički centar, a zahvaljujući tome, mnogi srpski slikari su imali želju da se obrazuju i borave u glavnom gradu Francuske. O inspiracijama, uticajima, uzorima i prijateljstvu sa Francuskom govore upravo dela na izložbi Inspirisani Francuskom. Šta je Pariz značio srpskim umetnicima, na koji način je uticao na njih i kako su nastajala mnoga dela srpske umetnosti na početku 20. veka su neka od pitanja na koja će posetiocima dati odgovor autorka izložbe Ivana Rastović.
 
22 sata: Bijonse u Luvru. Umetnost, moć i identitet
 
Kada su pop zvezda Bijonse i njen suprug Džej Zi snimili muzički spot za pesmu u najprestižnijem francuskom i svetskom muzeju u svetu – Luvru, utisak javnosti bio je veoma podeljen. Posle nekoliko godina i dalje ovaj potez samog muzeja ali i poznatih zvezda ostaje mnogima nejasan. Kroz priču Nikole Ivanovića i Gorana Vujkova, posetioci će imati priliku da otkriju umetničke detalje ovog spota, kao i potencijalne poruke koje sama muzika i slike nose.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič