FOTO: Znate li da u Veterniku postoji bosanska brvnara koja je spomenik kulture?

Prava Bosanska brvnara sa etnografskom zbirkom predmeta starih i 200 godina može se pronaći u Veterniku.
FOTO: Znate li da u Veterniku postoji bosanska brvnara koja je spomenik kulture?
Foto: 021.rs
Ovaj nesvakidašnji spomenik kulture je delo sada pokojnog Ostoje Simića, koji je želeo na ovaj način da sačuva zbirku muzičkih instrumenata i drugih predmeta koje je skupljao decenijama.
 
Zaštitari, kao i vlasti, prepoznale su značaj ove zbirke još pre više od četiri decenije, tako da je Bosanska brvnara u Ulici cara Lazara 42 (tada Maršala Tita) 1983. godine upisana u Registar spomenika kulture.
Sama brvnara je napravljena po uzoru na slične objekte koji su se gradili u selima Bosne i Hercegovine. Koliko je poznato, prilikom gradnje je upotrebljen građevinski materijal donesen iz BiH. 
 
Zaštititari u opisu objekta navode da je brvnara sagrađena od borovih dasaka, kao i krov. Ceo objekat se nalazi na kamenom podzidu napunjenom zemljom, a ulazi se kroz vrata preko kamenih stepenica.
Unutrašnjost brvnare je dvodelna i čine je kuhinja i jedna mala soba. U kuhinji se nalazi otvoreno ognjište sa verigama iznad njega, a podovi u prostorijama su zemljani.
 
"U brvnari se nalaze predmeti iz etnološke zbirke koju je vlasnik prikupio. U kuhinji su predmeti za svakodnevnu upotrebu u domaćinstvu, počev od pribora za jelo i posuđa, preko predmeta koji se upotrebljavaju za osvetljenje (svečnjaci i lampe), pribora za loženje (vatralji, mačke, mašice) pa sve do eksponata koji se upotrebljavaju na ekonomiji od onih za održavanje stoke pa do primitivnih poljoprivrednih sprava (češagije, zaprežni pribor, rala i slično). U sobi se nalaze stvari koje se svakodnevno upotrebljavaju (škrinje, razboj, slikani orman, sto, stolice, krevet i slično), svečnjaci i ostali delovi nameštaja rađeni rukom majstora iz naroda. Zatim, tu su predmeti koje su izradili školovani majstori (svečnjaci, fino profilisano posuđe, ogledalo i sl.) i eksponati koje su deo školovanih slikara (ikone, slike). U sobi se čuva i vredna zbirka ćilimova, tkanih zidnih ukrasa, nošnji i drugo", navodi se u opisu zaštitara.
 
 
Prilikom donošenja odluke o stavljanju objekta na listu spomenika kulture, navedeno je da su svi predmeti tako uređeni da prikažu dobro organizovano i vođeno domaćinstvo.
 
Zaključeno je da ovako kompletirana zbirka pruža velike mogućnosti za proučavanje izvorne materijalne kulture naroda i njegov preobražaj, kako u navikama, tako i u upotrebi novih predmeta, počev od eksponata iz zavičaja, pa do predmeta zatečenih i nasleđenih prilikom doseljavanja u novu sredinu.
Kada je početkom osamdesetih doneta odluka o zaštiti, bilo je oko 200 predmeta starih od 60 do 200 godina, a revizija rađena 1993. godine je pokazala da postoji 216 predmeta u zbirci i da vlasnik Ostoja Simić ima evidenciju i dokumentaciju o svim predmetima.
 
Ovi etnografski predmeti nisu samo sa područja Bosne i Hercegovine, nego i Crne Gore i pojedinih delova Srbije i Hrvatske.
 
Realizaciju ovog teksta podržala je Turistička organizacija Novog Sada
  • SUPER

    27.02.2024 10:15
    Koliko ljubomornog naroda,Bože ti sačuvaj...
  • DERAN iz Opatije

    27.02.2024 07:53
    BRAVO
    za sve one koji svojim radom i znanjem rade na promociji kulture...
    stotinu puta sam prošao kroz Veternik.... sigurno ću je obići,
    a volio bih i nekim starim predmetom obogatiti zbirku - ako se može i sme,
  • @Kokakole

    27.02.2024 06:52
    I trščare su bile naša zaostavština,znate. Naša, koji smo odavde. Sve naše se ruši i uništava i briše nam se svaki trag. A onda želite da poštujemo vašu? To ne biva.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Novosadske priče

Kako su Novosađani naučili NATO "red vožnje"

Imao sam 11 godina. Tog dana se išlo prepodne u školu, popodne smo uobičajeno išli napolje da se igramo ubeđujući one koje su roditelji sprečili, da neće biti nikakvog bombardovanja...

Student nije zapalio žito

Na fasadi kasarne u Ulici vojvode Bojovića jedna spomen ploča čuva priču o studentima koji su zapalili pšenicu. I to su platili životom.

Iz centra na "brdo" 2: Biti na nogama

Krajem aprila 1979. u Velikoj Britaniji su održani izbori - pokazalo se istorijski - na kojima su Konzervativci potukli do tada vladajuće Laburiste.

Iz centra na "brdo"

Na "brdo" - kako smo u šali zvali zdanje Televizije Novi Sad smeštenu na Mišeluku na obroncima Fruške, došao sam iz centra grada.

Tri prsta iz Novog Sada

Na različite načine Srbi i građani ove zemlje demonstriraju patriotizam i poštovanje prema nacionalnim simbolima.