"Novi optimizam" danas obeležava 15 godina postojanja u Radio kafeu

Zrenjaninski pokret "Novi optimizam" proslaviće danas 15 godina delovanja.
"Novi optimizam" danas obeležava 15 godina postojanja u Radio kafeu
Foto: 021.rs
Jubilej će biti obeležen u novosadskom Radio kafeu, a tom prilikom biće prikazan kratak film "15 drugačijih", nakon čega će kroz istoriju ovog pokreta publiku voditi Biljana Stojković, Jovan Gvero, Marina Fratucan, Nebojša Milenković, Nedim Sejdinović, Zdravko Vulin, Aleksej Stepanov i osnivač Branislav Grubački Guta.
 
Kako kaže Grubački, brojne su aktivnosti koje su tokom godina organizovali, a ono što će nastaviti da forsiraju su debate, jer "živa reč u javnom prostoru je nešto što nema zamenu i što je neophodnost".
 
"Tih 15 godina "Novog optimizma" se naslanja na prethodnih 13 godina Zelenog zvona, dok nije osnovan Novi optimizam, tako da je to u suštini moj život i život ljudi koji su bili deo svega, mog delovanja i života. Za sve ovo vreme radili smo različite stvari. Novosađani pamte i naš projekat gde smo promovisali vojvođanske prvake iz različitih oblasti širom regiona, do Beča, Temišvara, Budimpšte... Format javne debate koji mi promovišemo poslednih godina je nešto što ipak nije zamrlo, bez obzira na društvene mreže i medije koji pokušavaju da to na neki način zamene. Živa reč u javnom prostoru je ipak nešto što je preko potrebno", kaže Branislav.
 
Prema njegovim rečima, Novi Sad je bio uporišna tačka "Novog optimizma" pa je i logično da se jubilej obeleži upravo u ovom gradu.
 
"Očekujemo veliki broj prijatelja na ovom događaju. Novi Sad i Vojvodina su nezaobilazna tačka mojih emocija i života. Sve što smo radili je tokom godina poprimilo različite forme delovanja, od koncerata po kojima je "Zeleno zvono" bilo poznato, kojih je bilo minimum 1.700, do tribina koje su nam zaštitni znak, jedna nova estetika u aktivizmu", navodi on za 021.
 
Grubački dodaje da aktivisti pokreta "Novi optimitam" neumorno podstiču kritičko mišljenje i javno ispoljavanje, generišu najbolje ideje lokalne zajednice i predstavljaju ih tamo gde se donose odluke. Pokret takođe, zagovara pravo na različitost, afirmiše sve vidove stvaralaštva, okuplja umetnike, naučnike i preduzetnike, umrežava ustanove, a javno se suprotstavlja ksenofobiji, socijalnom autizmu, provincijalizmu i "ideologiji prosečnosti".
 
Početak rođendanske proslave u Radio kafeu (Miletićeva 45) je u 18 časova, ulaz je slobodan.
  • Zoran

    05.12.2019 13:13
    I najveci optimizam gubi bitku u ovoj drzavi .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Radio kafe

"Andrašologija" danas u Radio kafeu

Andraš Urban, reditelj koji je naglavačke preokrenuo savremeno pozorište u Srbiji i uspeo da svoj osećaj sveta patentira kao naš pozorišni mejnstrim, gostovaće danas, 9. marta, u Radio kafeu u okviru ciklusa razgovora "Govorim, dakle postojim".