Preminuo legendarni Johan Krojf

Legendarni holandski fudbaler i trener Johan Krojf, preminuo je u četvrtak u 69. godini.
Nekadašnjem igraču Ajaksa i Barselone nedavno je dijagnostikovan rak pluća.
 
Johan Krojf je bio najbolji i najpoznatiji fudbaler one generacije holandskih igrača koja je, posle igara na Mundijalu 1974. godine, svetom pronela način igre od tada poznat kao "totaal voetbal" (totalni fudbal).
 
Krojf je, zajedno sa Rinusom Mihelsom, zvanično najboljim trenerom 20. veka, taj do tada neviđen model doneo u Kataloniju, odnosno u Barselonu, stvarajući osnove za La Masiju (u kojoj su pre toga bili stacionarni inženjeri koji su gradili Kamp Nou) i popularni "Barcajax" sistem, koji tako suvereno vlada svetskim fudbalom i danas. 
 
Johan Krojf se smatra i izumiteljem okreta, koji se po njemu i zove "Krojfov okret". 
 
- Johan Krojf je preminuo mirno u Barseloni, okružen porodicom posle teške borbe sa rakom. Sa velikom tugom vas molimo da poštujete privatnost porodice tokom ovih časova tuge - stoji, na tri jezika, na zvaničnom Tviter profilu Johana Krojfa.
 
Veliki pušač u svoje vreme, Johan Krojf je tokom trenerske karijere u Barseloni, kojoj je doneo prvu titulu prvaka Evrope, 1992. godine na Vembliju u direktnom okršaju sa Sampdorijom, nadogradio principe koje je doneo kao igrač (holandski 4-3-3 bi vrlo često preinačio u 3-4-3, što je, jasno, samo jedan od primera).
 
To je bio prvi Barselonin "drim tim", posle koga su došla još tri - onaj Rajkardov, Gvardiolin i, naravno, ovaj Luisa Enrikea. 
 
Kada je prestao da bude trener katalonskog tima 1996. godine, držao je nekoliko visokih funkcija u klubu koji je, kako bi rekli u samoj Barseloni, sasvim bukvalno izgradio. Jedno vreme je bio i selektor selekcije Katalonije.
 
Autor: RTS

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Naslovna - Fudbal

Mažić sudi večiti derbi

Najbolji srpski arbitar Milorad Mažić sudiće sutrašnji "večiti" derbi između fudbalera Partizana i Crvene zvezde.

Ronaldu peta Zlatna lopta

Fudbaler Real Madrida Kristijano Ronaldo dobitnik je nagrade Zlatna lopta za najboljeg igrača sveta u 2017. godini, saopštio je magazin Frans fudbal.

RTS bez prava prenosa mečeva fudbalske reprezentacije

Radio-televizija Srbije (RTS) ostala je bez prava prenosa utakmica fudbalske reprezentacije Srbije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine, samog kontinentalnog šampionata i utakmica Lige nacija, objavila je Evropska fudbalska unija.

Italija posle 60 godina bez Mundijala

Fudbalska reprezentacija Italije, četvorostruki prvak sveta, neće igrati na Mundijalu u Rusiji, pošto je u revanš meču baraža u Milanu odigrala 0:0 sa Švedskom.

Piksi ponovo glavni kandidat za selektora

Dragan Stojković Piksi, uprkos tome što je u sredu produžio ugovor sa kineskim klubom Guangdžou RF do 2021. godine, dobio je dozvolu kluba da pregovara oko preuzimanja reprezentacije Srbije.

Debituje Milinković-Savić, u timu i Grujić

Vršilac dužnosti selektora fudbalske reprezentacije Srbije Mladen Krstajić saopštio je spisak igrača za mečeve protiv Kine i Južne Koreje na kojem je i Sergej Milinković-Savić iz Lacija.