Srbija - Češka, "šampanjska košarka" za polufinale

Izabranici Aleksandra Đorđevića igraju najlepšu košarku na Evropskom prvenstvu i s razlogom slove za jednog od glavnih pretendenata za najsjajnije odličje.
Izabranici Aleksandra Đorđevića igraju najlepšu košarku na Evropskom prvenstvu, a kako poznati FIBA komentator Lijam Keni kaže - Srbija igra šampanjsku košarku.

Sledeća prepreka Srbiji do "otvaranja šampanjca" je reprezentacija Češke.

Česi su, pored Gruzijaca, možda i najprijatnije iznenađenje turnira. Grupnu fazu su završili kao trećeplasirana ekipa iza Litvanije i Letonije, i po prvi put od svoje nezavisnosti plasirali su se u četvrtfinale.

U osmini finala su razbili selekciju Hrvatske koja je igrala znatno ispod svog nivoa.

Najzapaženiji pojedinac na toj utakmicu bio je košarkaš Barselone Tomaš Satoranski. On je na ovoj utakmici zabeležio 10 poena, 11 asistencija i 5 skokova.

Pored njega, najveću opasnost po naš koš predstavlja i  bivši igrač Partizana, Jan Veseli. Označen i kao "tim lider", Veseli beleži na ovom šampionatu 16,8 poena u proseku, 9 skokova i 0,8 direktnih blokova. Odličan je pod obručem, neretko priređuje atraktivne poteze i kako je izjavio, jedva čeka duel sa Srbijom.

Amerikanac Blejk Šilb, bivši igrač Crvene zvezde, takođe nastupa za reprezentaciju Češke i sa Satoranskim i Veselim čini udarnu trojku ekipe. On u proseku beleži 11,8 poena, 3,5 skokova i 2,3 asistencije.

Zanimljivo je da su Česi treća ekipa turnira po broju asistencija, čak 22,3 po utakmici, ali su na istom mestu i po broju primljenih koševa, prosečno 66,8 po utakmici.

U odnosu na do sada viđeno, Srbija će u četvrtfinalu imati težak zadatak. Ukoliko ne dozvole Satoranskom da odigra na svom nivou, i ukoliko upasive Veselog, većih problema za Đorđevićeve izabranike neće biti. Uostalom, ukoliko budemo igrali na svom nivou, Česi se neće mnogo pitati.

Ipak, trener Češke Ronen Ginzburg optimista je pred duel sa Srbijom.

- Mi imamo nešto više od taktike, to su srca mojih igrača. Video sam to u njima, od prvog do poslednjeg. Spremni su da saslušaju svaki savet i da se žrtvuju za saigrača. Kada imate ovakve igrače, možete postići sve. Radujem se budućnosti ovog tima - rekao je Ginzburg.

Srbija se odličnom, atraktivnom, "šampanjskom" košarkom prošetala kroz B grupu. U prvoj rundi nokaut faze nokautirana je i Finska u poslednjoj četvrtini. Naši košarkaši su uspeli da "razbiju Finski led" tek u polovini poslednje deonice igre, mini kanonadom za tri poena, koju je započeo Bogdan Bogdanović.

Kada bismo morali da izdvojimo jednog igrača Srbije i obeležimo ga kao vođu tima, to onda treba da budu najmanje tri imena.

Nemanja Bjelica u proseku postiže 14,8 poena i 6,7 skokova po utakmici. Postigao je važan koš protiv Nemačke u poslednjim trenucima igre i "vukao" ekipu kada je to bilo najpotrebnije.

Kapiten ekipe Miloš Teodosić pokazuje iz utakmice u utakmicu zašto je najbolji plejmejker Evrope. Slobodan Šarenac ga je u uživom prenosu opisao ovako - Ne mogu da verujem da je Teodosić od pet igrača video Kuzmića. Zato je on to što jeste, i zato sam ja na komentatorskoj poziciji. Teo na ovom šampionatu beleži 12,5 poena, 2,5 skoka i 7,3 asistencije prosečno po utakmici.

Miroslav Raduljica počeo je šampionat nesigurnim partijama, sa malo poena i prosečnom igrom u odbrani. Kako je vreme odmicalo, na red je došao Island. Sa 5 skokova, 2 asistencije i 13 poena, Raduljica je najavio povratak u velikom stilu, i vredelo ga je čekati. U osmini finala je praktično sam "uneo" Fince u koš, zabeležio je 27 poena i 4 skoka. Ukoliko mu forma bude išla uzlaznom putanjom, Česi će imati veliki problem u reketu.

Nije Lijam uzalud pričao o tome da je gledati Srbiju odmor za oči.

Naša reprezentacija je prva na ovom šampionatu po broju asistencija sa brojkom od 25,2 po utakmici, ali i druga po broju postignutih poena po utakmici, čak 87,8.

Đorđević je oprezan pred duel sa Česima, ne sme da se ponovi utakmica sa Fincima, Srbija mora da diktira tempo.

- Verujem da će meč s Češkom ličiti na onaj s Fincima, ali mnogo toga će zavisiti od načina na koji počnemo utakmicu. Dozvoli smo Finskoj da diktira tempo pa smo mnogo snage potrošili na preokret, nadam se da tako neće biti sutra.

Đorđević nije dozvolio svojim igračima ni trenutak euforije, čvrsto ih drži na zemlji, a da li će poleteti videćemo uskoro. Utakmica se igra u sredu od 18:30 časova u "Pjer Mauroj" areni u Lilu. (Dejan Đolović/dejan@021.rs)

  • Rade

    16.09.2015 14:54
    polako-jedan po jedan
  • Ивица Стевановић Алексиначки

    16.09.2015 08:17
    Пут ка злату
    Какав тим има Србија-страшан тим! По до сада приказаним партијама на еуробаскету, ми немамо достојног ривала... Наши момци доносе злато из Лила!!! Радуј се Србијо и уживај у мајсторијама наших Орлова... На крају наравно прослава злата испред Скупштине!
  • 15.09.2015 18:39
    vidi ovog divljaka otisao u Berlin da lomi koseve:)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Naslovna - Košarka

Dušan Ivković ličnost godine

Legendarni srpski i jugoslovenski košarkaški trener Dušan Ivković izabran je za ličnost godine Nedeljnika i godišnjaka Njujork tajmsa Turning Points.

Štimac se oprostio od reprezentacije

Vladimir Štimac, doskorašnji reprezentativac Srbije, oprostio se od nacionalnog dresa, poručivši da je malo teško utakmicu posmatrati sa strane.

Slovenija u finalu Evrobasketa

Košarkaška reprezentacija Slovenije plasirala se u finale Evropskog prvenstva, pošto je večeras u polufinalu pobedila Španiju sa ubedljivih 92:72 (25:19, 24:26, 24:12, 19:15).